Nieuws

12 mei 2011 door Rik Bokelman

Kerk in Actie wil Israel niet beledigen

De protestantse ontwikkelingsorganisatie Kerk in Actie wil met haar steun aan de organisatie Sabeel het land Israël niet beledigen. Ook roept zij niet op tot een boycot van Israëlische producenten en steunt zij de acties van de Gaza-vloot niet. Dat schrijft Kerk in Actie vandaag op haar website. Zij reageert daarmee op beweringen dat de organisatie anti-Israël is.

"Kerk in Actie steunt de organisatie Sabeel, omdat deze er effectief toe bijdraagt dat Palestijnse christenen hun gedachten en gevoelens in de oecumene kunnen delen met andere," meldt de PKN. Sabeel huist in Jeruzalem, en wordt gesponsord door Kerk in Actie. De organisatie Vrienden van Sabeel, die huist in Nederland, is juridisch gezien een andere rechtspersoon.  Deze partnerorganisatie steunt met onder andere financiële middelen de nieuwe Gaza-vloot. In praktijk zijn Sabeel en Vrienden van Sabeel eenzelfde beweging. Zo meldt Vrienden van Sabeel op haar website "na overleg met Sabeel Jeruzalem" de "Vorming van een Internationale Vrijheidsvloot naar Gaza voluit te ondersteunen." Deze vloot wordt georganiseerd door de IHH, gesteund door Sabeel, die op haar beurt gedeeltelijk gefinancierd wordt door Kerk in Actie.

IHH is bovendien een organisatie die sinds kort als terroristisch wordt beschouwd door de overheid, omdat deze banden heeft met onder andere Hamas. Sabeel in Jeruzalem sympathiseert net zoals Vrienden van Sabeel met de IHH, al is het onduidelijk of er naast morele steun ook geldstromen lopen (waaronder geld van Kerk in Actie) van Sabbeel Jeruzalem naar de IHH. Daar heeft de PKN geen of onvoldoende zicht op. Geld van Kerk in Actie wordt wel indirect ingezet voor morele steun aan de nieuwe Gaza-vloot.

Een woordvoerder van de PKN zei desgevraagd: "We beseffen dat de organisatie Sabeel van binnenuit de Palestijnse gemeenschap niet op alle punten onze visie vanuit Nederland deelt. Dat geldt voor heel veel andere partnerorganisaties van Kerk in Actie ook. We bevragen hen op hun standpunten omdat we willen weten hoe zaken binnen onder Palestijnse christenen leven en hen zien als onze broeders en zusters."Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify