Nieuws

12 april 2011 door Rik Bokelman

"Alles in het werk stellen om vervangingstheologie uit te bannen"

Voormalig Tweede Kamerlid en  RPF-fractievoorzitter Meindert Leerling (foto) presenteerde afgelopen donderdag een verklaring waarin onder andere werd opgeroepen "alles in het werk te stellen de vervangingstheologie uit te bannen." Dat gebeurde tijdens het door stichting Christenen voor Israël georganiseerde congres over Antisemitisme. Op het congres waren o.a. politici als Kees van der Staaij en André Rouvoet aanwezig. Meindert Leerling: "De vervangingstheologie die eeuwenlang in de christelijk kerk opgang heeft gedaan is er mede oorzaak van geweest dat Joden met name in Europa eeuwenlang zwaar hebben geleden. Deze theologie is mede oorzaak van het toenemend antisemitisme."

Er werd verder een appèl gedaan op de christelijke kerken. Zij zouden schuld moeten belijden voor het aandeel in het lijden van het Joodse volk. Ook zouden zij er alle aan moeten doen de vervangingstheologie (de Kerk is in de plaats gekomen van Israël) "uit te bannen". Ook klonk de oproept dat de kerk alle beschikbare middelen zou inzetten om antisemitisme te bestrijden. Meindert Leerling: "Er was veel belangstelling voor het congres, maar naast een verslag in kranten en een live-uitzending van de RefoOmroep leefde de behoefte meer te doen. Het idee van de resolutie vond toen brede bijval. De verklaring is een poging belangrijke zaken en ontwikkelingen opnieuw onder de aandacht van betrokken kerken en politieke partijen te brengen. Of dat ooit resultaat oplevert is niet relevant. Je doet wat je meent te moeten doen.

Een ander punt wat werd aangekaart en wat volgens de organisatoren van de conferentie samenhangt met het antisemitisme is de "voortgaande islamisering van de Westerse cultuur". Deze vormt een "voedingsbodem" voor antisemitisme. Politieke partijen werden opgeroepen om "dit gevaar te onderkennen" en " alle mogelijke middelen aan te wenden om deze voor Joden bedreigende ontwikkelingen te stuiten."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher