Nieuws

30 maart 2011 door Jeffrey Schipper

"Palestijnen en Israëli's hebben Jezus nodig"

Bloed, verdriet, willekeurige raketten en plotselinge explosies. Het is iets wat tussen Israël en de Palestijnen gebruikelijk is. Bijbelvertaler Mary Jane Gardner ondervond het zelf toen ze op 23 maart om het leven kwam. Een bom die in een bus in Jeruzalem ontplofte, werd haar fataal. "Iedere aanval van Palestijnen tegen de Israëli's, en iedere aanval van Israël tegen de Palestijnen is een vergelding voor een eerdere aanval. Dit 'oog om oog en tand om tand-verhaal' zal nooit eindigen," zegt zendeling Stephen Johnson*, actief onder de Palestijnen.

In de afgelopen weken is het onderlinge geweld opgelaaid. Meer dan tachtig raketten en mortiergranaten kwamen vanuit Palestijns grondgebied terecht in Zuid-Israël. Door vergeldingsaanvallen kwamen tien Palestijnen om het leven. "Het is een doorlopend verhaal," vertelt Bruce Mills namens de Jerusalem Baptist Church. "Het is een conflict dat veel lagen en niveaus kent." In de kerk van Mills zitten iedere zondag Messiasbelijdende Joden en Palestijnse christenen naast elkaar. "Ze aanbidden in geest en waarheid, als broeders en zusters die geen territoriale claims hebben."

Redding in Christus
"Dat komt doordat beide dezelfde vrede hebben - een vrede die de rest van hun landgenoten ook nodig hebben," voegt Ben Martin*, christelijk werker onder de Joden, toe. "Beide groepen hebben Jezus nodig. Beide partijen hebben de kennis nodig om te weten hoe vrede gebracht kan worden. De Palestijnse gelovigen willen de Joden bereiken, zodat ook zij de redding in Christus leren kennen." Esa*, een Palestijnse christen: "Ik heb het verlangen om onder het Joodse volk te dienen, om zo een brug tussen het Palestijnse en Joodse volk te maken, en ze samen tot Christus te zien komen."

"De Palestijnen zitten gevangen in een schijnbaar nooit eindigende cyclus van geweld," zegt Johnson. Hij merkt op dat ook de gelovigen onder hen net als de andere Palestijnen worden beïnvloed door de spanningen. Johnson wijst erop dat de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zou kunnen resulteren in meer openheid en individuele vrijheden. "Maar het is te vroeg om dat te zeggen," aldus de christelijke werker.

* Namen zijn gefingeerd om veiligheidsredenen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify