Nieuws

09 februari 2011 door Rik Bokelman

"Veel ongeloof onder kerkelijke massa"

"We lezen in het Evangelie van Markus dat Jezus geen wonderen kon doen vanwege het ongeloof van de mensen. Er is met name in een land als Nederland ontzettend veel ongeloof. Dat hier zo weinig wonderen gebeuren is niet omdat God het niet wil, ook niet vanwege het ongeloof van de zieken, maar vanwege het ongeloof van de kerkelijke massa," constateert schrijver en theoloog Willem Ouweneel. "Als iemand heel z'n leven gehoord heeft dat wonderen en tekenen alleen voor de eerste eeuw waren dan heeft hij geen geloof; niet omdat hij zo'n ongelovig figuur is, maar vanwege verkeerd onderwijs. Zulke mensen zouden is mee moeten gaan naar andere landen waar mensen wonderbaarlijk genezen. Dan kan je niet volhouden dat het niet voor deze tijd is. Als je ziet dat er wonderen gebeuren, dan krijg je ook zelf geloof."

De vader van de maanzieke jongen zei: 'Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.'  Jezus liet zien dat wanneer zijn zoon niet zou genezen het niet aan Jezus' kunnen zou liggen maar aan het geloof van de vader. Willem Ouweneel: "Alles is mogelijk voor wie gelooft."

Geloof is niet dat je gelooft dat God iemand beter kan maken als Hij dat wil. Dat is een goedkoop geloof. "Dat geloof heeft zelfs een heiden. Daar heb ik het nu niet over. Ik heb het wel over het geloof dat God nog steeds zieken wil beter maken en dat het nu onderdeel is van onze bediening. We zouden niet moeten bidden; 'wilt U iemand genezen'. We zouden moeten uitspreken: 'in de Naam van Jezus, wees genezen!' Zo gebeurde het altijd in het Nieuw Testament."

Het skepticisme komt voort uit verkeerde theologie, denkt Ouweneel. Calvijn zag bijvoorbeeld geen ruimte voor de genezingsbediening, terwijl Luther er meer open voor stond. "Dat is gedeeltelijk te verklaren omdat Calvijn veel getobd heeft met ziekten in zijn eigen leven," legt Willem uit. "Hij zag geen ruimte voor de genezingsbediening. Dat is heel triest. Daar komt ook nog bij dat we in het Westen product zijn van de Verlichting. Alles wat niet met de wetenschap te verklaren is bestaat niet. Dat is niet alleen het probleem van niet-christenen, maar ook van christenen. Vandaar dat ze heel sceptisch zijn. Als het dan een keer misgaat dan klampen ze zich vast aan het idee dat het niet bestaat, terwijl er in Nederland ook zo veel gevallen bekend zijn van mensen die in een ogenblik zijn genezen."
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify