Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2011 door Redactie

"Kerken zijn leeggestroomd omdat er geen uitdaging was"

Een zondagavond in Loosdrecht. Twintig studenten van een Braziliaanse Bijbelschool werken mee aan een kerkdienst. Het enthousiasme ‘spettert’ ervan af. Na de zegen gaan de remmen los. Voorin de traditionele kerk staan jongeren te dansen op de Braziliaanse muziek. "Eerlijk gezegd maakte ik me wel wat zorgen: wat zullen de oudere gemeenteleden hiervan vinden?" vertelt organisator Hans Eschbach, directeur van het Evangelisch Werkverband. Ik sprak een ouderling erover en deelde mijn zorg. Hij keek stralend naar zijn dochter, die naast hem stond en zei: 'M'n dochter vertelde me net, dat ze nog nooit van haar leven zo'n gave kerkdienst had meegemaakt.' Daar word ik nu blij van! Ik ben niet bang voor kritiek van ouderen, want dan vertel ik ze graag deze reactie van mijn dochter!'"

Eschbach sprak tijdens de dienst over Maleachi, die de klacht van God doorgaf, dat het volk Hem het slechtste offerdier gaf. Het 'restant' moest maar goed genoeg zijn voor God. De Heer daagt het volk uit om de hele tienden te geven, om God te geven waar Hij recht op heeft. "Let maar op, zegt de Heer, dan zal Ik de sluizen van de hemel voor jullie openen'. Hoe is dat met ons? Staat God op de eerste plaats in ons leen of sudderen we maar een beetje religieus door? Na afloop van de dienst in Loosdrecht sprak ik een jonge student. Hij vertelde eerlijk, dat hij enorm twijfelt over God en dat hij de zin van kerkdiensten niet zo goed kan inzien. Maar vanavond was het anders. Dit raakt hem. Het zet zijn denken op z’n kop. ‘Hier moet ik iets mee’ zegt hij. Jongeren zijn niet geïnteresseerd in de Protestantse kerk - of in welke andere kerk dan ook. Ze zoeken echtheid en gaan waar ze dat vinden. Het kerkelijk gekrakeel stoot ze alleen maar af. Als kerk is het dan ook niet onze roeping om ons eigen gelijk te laten zien, maar om Jezus te laten zien! Hoe kan de kerk een plek worden waar de nieuwe generaties Jezus kunnen leren kennen?"

Een maand lang trekken de Brazilianen door Nederland. Voor hen is het een internationale stage en een geweldig avontuur. Voor de kerken die ze bezoeken is het ook een avontuur. Want de Braziliaanse spiritualiteit ziet er toch wel heel anders uit dan de Hollandse.  Wat zegt dit - gezien de positieve reacties - over moed om te willen veranderen als kerk? "Lange tijd is het hoogste ideaal in de kerk geweest: 'Hoe bewaren we de lieve vrede?' Op zich is dat natuurlijk niet verkeerd. Maar het is helaas vaak de vrede van de begraafplaats geworden. Kerken zijn leeggestroomd omdat er geen enkele uitdaging was, geen visie, geen richting. Waar kerken de moed opbrengen om te veranderen, om nieuwe wegen te zoeken, zie je nieuw leven ontstaan. Paulus kwam niet met mooie woorden, maar met de kracht van de Geest. Is er van die kracht van de Geest nog iets terug te vinden in ons kerkelijk leven?" aldus Hans.
 
Volgens Nelly Boot, die ook sprak in Loosdrecht, is het misschien zo dat christenen God 'problematiseren. Eschbach reageert hier op: "Als wij in onze kerk meemaken dat iemand genezen wordt, vragen we ons af: 'Maar waarom laat God al die andere mensen dan ziek blijven?' Of: 'Is het wel echt, was het niet psychisch?' – alsof dat niet echt zou zijn. Als God niemand geneest vragen we ons af: 'Waarom laat God het toe? Waarom doet Hij niets?' Op de een of andere manier weten we God altijd tot 'probleem'  te verklaren. Maar hebben we er wel eens over nagedacht, dat wij het probleem zouden kunnen zijn?"

De Braziliaanse studenten bezoeken in de komende dagen onder meer kerken in, Utrecht en Amersfoort. Voor het programma: www.ewv.nl. Onder redactie van Hans Eschbach is recent het boek uitgekomen: 'Voortdurend verlangen. Geestelijke verniewing in de Protestantse Kerk.' Klik hier om het te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen