Nieuws

10 januari 2011 door Patrick Goede

"We moeten jongeren radicaal wijzen op hun afgoden"

"De vorm van een eredienst veranderen om jongeren te behouden of te trekken is slechts een tijdelijke oplossing. Jongeren willen dan steeds een stapje verder tot het uiteindelijk toch saai wordt en ze alsnog vertrekken. We moeten juist de inhoud weer krachtiger prediken door het radicale leven met Jezus te benadrukken." Dat zegt Hans Vanderwellen, een Belgische pastor in een interview met CIP.

Volgens Vanderwellen wordt door het veranderen van de vorm de kern vaak aangetast: "Veel kerkleiders en organisatoren van diensten denken dat jongeren impulsief en te misleiden zijn. Ze denken dat jongeren, wanneer er een band aanwezig is in de kerk, vanzelf wel blijven plakken en dan ook wel iets van de boodschap meekrijgen. Deze mensen moeten gaan nadenken over de inhoud van de boodschap! Wordt er een halfslachtig Evangelie verkondigd of worden jongeren direct voor de keuze gesteld? Jezus of Satan, hemel of hel? Dat is namelijk de realiteit van de Bijbel en dat wordt veel te vaak verzwegen of verdoezeld tijdens vooral jongerendiensten. En geloof me, juist jongeren hebben behoefte aan radicaliteit."

De pastor kijkt graag naar de manier waarop Jezus met jongeren omging: "Laten we even naar de rijke jongeling kijken. Zorgde Jezus ervoor dat die zich op zijn gemak voelde? Creëerde Jezus een sfeer waarin de jongeling zich thuis voelde? Paste Jezus zijn verhaal of de manier waarop hij dat vertelde aan de jongeling aan? Zong Hij (met eerbied gesproken) snel een liedje halverwege zijn boodschap omdat hij bang was dat de jongeling anders wegliep? Nee, hij gaf hem een radicale opdracht: verkoop alles wat je hebt. Jezus wist wat de grootste afgod van deze jongeman was en eiste van hem daar afstand van te nemen. Hij vertelde hem geen halfslachtig evangelie en lokte hem niet met zoetsappige woordjes. Laten we hierin een voorbeeld zien en onze jongeren radicaal wijzen op hun afgoden en tegelijkertijd op de Christus."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify