Nieuws

21 december 2010 door Rik Bokelman

Stefan Paas: “Iedere kerk is laagdrempelig”

"Jezus sprak niet op zo'n manier dat alleen doorgewinterde gelovigen Hem begrepen. Dat kom je tegenwoordig wel tegen," zegt Stefan Paas, bijzonder hoogleraar kerkplanting aan de Vrije Universiteit. "Een missionaire preek is niet zo heel bijzonder. Ik zie het als een gewone preek waarin de spreker er rekening mee houdt dat er niet gelovigen aanwezig zijn. Jezus is voor mij daarin een voorbeeld. De gelijkenissen van Jezus zijn heel boeiend. Hij gebruikte daarin seculiere voorbeelden van gebeurtenissen die je destijds kon aantreffen in Israël. Zo kwam Hij heel dicht bij de mensen en legde Hij dingen bloot."

"Er bestaat een misverstand over missionair preken," vertelt Stefan Paas. "Sommigen gaan er van uit dat er alleen maar nieuwe mensen in de kerk komen wanneer de dienst 'laagdrempelig' is en de boodschap niet als lastig wordt ervaren. Het woordje 'laagdrempelig' wordt vaak aan missionaire kerken toegeschreven. Maar kerken zijn altijd laagdrempelig voor bepaalde groepen mensen. Ook een heel erg naar binnen gekeerde kerk is dat: die is laagdrempelig voor doorgewinterde kerkgangers. Mensen suggereren soms dat een bepaalde kerk mensen aantrekt vanwege de goedkope vorm van het geloof. ‘Ze zullen daar wel vertellen wat mensen graag willen horen’. En als onze kerk nooit nieuwe mensen ontvangt, komt dat vast omdat wij ‘vasthouden aan het Evangelie'. Ik denk dat mensen zichzelf zo schoon proberen te praten. Elke kerk is immers al laagdrempelig, maar niet altijd voor dezelfde mensen. Mijn ervaring is in Amsterdam overigens dat mensen die op zoek zijn juist een echte en serieuze vorm van geloven willen."

"Sfeer is belangrijk tijdens een kerkdienst. Stel dat je als christen een moskee binnen stapt. Wat voor gevoel krijg je dan? Zo kunnen we ook kijken naar onze kerken, en ons afvragen hoe andersgelovigen zich daar voelen. Mensen behoren zich welkom te voelen. Je komt misschien wel eens een kerk binnen waar je voelt dat mensen eigenlijk alleen maar in de kerk zitten omdat ze dat elke week doen." In het debat over missionair kerk zijn laten mensen zich soms kritisch uit tegen grote podia in de kerk met spetterend licht en geluid, technieken om mensen het naar de zin te maken. Dat 'marktdenken' zou schadelijk zijn voor het getuigenis van de kerk. Stefan Paas: "Je mag het mensen best naar hun zin maken door middel van een modern en verwarmd gebouw op zondag. Het gaat er om met welk doel je bepaalde technieken inzet. Overigens kan een dominee die altijd op een bepaalde emotionele toon spreekt en de dierbare termen gebruikt ook aan 'marktdenken' doen. Je gebruikt dan immers ook bepaalde technieken om de emoties te bespelen. Als het om zulke dingen gaat kunnen we beter onze eigen kerken onderzoeken dan dat we anderen aanvallen. Ook als je het niet hebt over missionair preken zijn er allerlei gevaren die kunnen optreden in de prediking en de manier waarop we kerk zijn," aldus Paas.

"Als het Evangelie voor iedereen is, hoort er ook een stijl van preken bij die dat laat zien. Een preek mag niet alleen door de mensen die bij catechisatie zijn geweest begrepen worden. Als dat zo is dan maakt de kerk niet waar wat men zegt te geloven. Dat vind ik ernstig." Stefan voegt toe: "Mensen hoeven niet alles te snappen, als ze maar in de kerk met hun vragen terecht kunnen. We zouden niet missionair moeten preken omdat er dan een opwekking komt. Dan dreigt namelijk het gevaar dat we gaan bidden of preken uit instrumentele overwegingen. Alsof je het dan zelf zou kunnen produceren. Nee, we zouden het moeten doen omdat we er in geloven."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify