Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2010 door Redactie

"Maarten Luther verzette zich tegen Sinterklaasfeest"

Gijsbert Oonk schrijft in het NRC Handelsblad over 'Sinterklaas, Zwarte Piet en de Santa Claus'. Volgens de hoogleraar werd Zwarte Piet voorheen geassocieerd met de duivel. Dat is nu wel anders. Zwarte Piet mag bijvoorbeeld niet eens dreigen om iemand een corrigerende tik te geven met de roe. Dat is immers niet pedagogisch verantwoord. Zwarte Piet is vooral lief en grappig. Maar hoe zag zwarte Piet er vroeger uit?

"Door de vermenging van heidense volkscultuur en christelijke cultuur werd St. Nicolaas in de zeventiende en achttiende eeuw ook wel afgebeeld met de duivel," schrijft Gijsbert Oonk. "Er zijn verwijzingen bekend die een relatie leggen tussen de helpers van Wodan en de helpers van Sinterklaas. Wodan wordt vaak afgebeeld op een witte schimmel, Sleipnir genaamd en werd begeleid door twee zwarte raven, die net als Zwarte Piet aan de schoorsteen luisteren of de mensen goed of kwaad over elkaar spreken." Hij voegt daar aan toe: "In sommige Scandinavische landen wordt de helper van Sinterklaas nog steeds afgebeeld als Duivel."

"Kerkhervormer Maarten Luther verzette zich tegen het destijds oprukkende Sinterklaasfeest," schrijft Oonk verder. "Het geven van geschenken zou meer passen bij Kerst."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?