Nieuws

04 november 2010 door Jeffrey Schipper

"Welvaartsevangelie verdraait relatie met God"

Het geloof bezit geen magische formule, zo stelt theoloog Roland Chia. Hij bekritiseert de omstreden leer van het welvaartsevangelie die christenen het recht geeft om rijkdom te ervaren. "Welvaartspredikers leren dat mensen rijk kunnen worden door bepaalde wetten in de geestelijke wereld te gehoorzamen. Zij leren de mensen dat zij verzekerd zijn van honderd keer zoveel de hoeveelheid geld die zij geven. Bovendien leren zij dat mensen rijk kunnen worden door zichzelf als rijke in te beelden."

De theoloog merkt op dat door zulke leringen "onder christenen het begrip van hun relatie met God wordt verdraaid. Het leert mensen te geloven in methodes in plaats van Gods trouw. God wordt niet langer gezien als de genadige bron van wie elke zegen - zowel geestelijk als materieel - stroomt. Hij wordt nu gezien als het middel waarmee welvaart bereikt kan worden. Goddelijke zegeningen worden dan niet langer gezien als bepalingen van de soevereine God."

Kruis opnemen
Chia voegt toe dat het welvaartsevangelie de nadruk legt op materiële bezittingen, waardoor het belang van het kruis van Christus naar de achtergrond verdwijnt. "Maar de bereidheid om het kruis op ons te nemen en te dragen is één van de meest diepgaande eisen van het christelijk discipelschap. De Schrift leert ons wel dat materiële rijkdom voor christenen een zegen van God is, maar leert ons niet dat gelovigen het recht op materiële rijkdom bezitten. De Bijbel zegt dat het liefhebben van geld de wortel is van alle kwaad."

De theoloog richt zich ook tot de hedendaagse kerken. "De uitdaging voor de kerken is om door te gaan met verkondigen zonder compromissen en zonder verdunning: het ware Evangelie van Jezus Christus. Pas wanneer christenen diep geworteld zijn in de leer van de kerk, zijn zij in staat om de waarheid van de dwaling te onderscheiden. Daarom is theologische onderscheiding absoluut onmisbaar voor de kerk vandaag de dag." Ook wijst Chia op Hebreeën 11. Volgens hem blijkt hieruit dat de ware gelovigen geen leven in welvaart leiden. "Hun levens worden 'getekend' door het lijden, moeilijke omstandigheden en in de meeste gevallen armoede."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher