Yoga

God

26 september 2010 door Jeffrey Schipper

Kan een christen aan yoga doen?

"De groeiende acceptatie van yoga wijst op de terugtocht van het Bijbelse christendom in de cultuur. Om te beginnen staat yoga op gespannen voet met het christelijk geloof. Christenen zijn niet geroepen om de geest leeg te maken of het menselijk lichaam zien als een middel om verbinding te maken met het goddelijk geweten. Gelovigen worden opgeroepen te mediteren op basis van Gods Woord en niet om te mediteren met behulp van onbegrijpelijke lettergrepen," zegt de christelijke theoloog Albert Mohler. Yoga wordt steeds vaker gepresenteerd als ontspanning, ook in Nederland. Zo gaan vrouwen die zwanger zijn vaak naar zwangerschaps-yoga.

"Toch zijn er in mijn land (Verenigde Staten, red.) een aanzienlijk aantal christenen die met yoga experimenteren of aanhangers worden van de yoga-discipline. De meesten lijken zich er niet van bewust dat yoga niet netjes kan worden gescheiden in fysieke en geestelijke dimensies. Het fysieke is het geestelijke in de yoga, en de oefeningen en disciplines van yoga zijn bedoeld om verbinding te maken met het goddelijke."

Waarschuwing voor christenen
Mohler: "Douglas R. Groothuis, hoogleraar Filosofie en gerespecteerd specialist op de New Age Beweging, waarschuwt christenen voor het feit dat yoga niet alleen gaat over lichamelijke oefening of gezondheid. 'Alle vormen van yoga zijn gebaseerd op occulte aannames', waarschuwt hij, 'dat geldt zelfs voor hatha yoga, die vaak wordt gepresenteerd als een louter fysieke oefening'. Vrijwel alle vormen van yoga gaan gepaard met een nadruk op het kanaliseren van de seksuele energie door het hele lichaam te gebruiken als een middel van geestelijke verlichting."

"Er is niets mis met lichaamsbeweging, en yoga is op zichzelf niet het belangrijkste probleem. Maar deze oefeningen onderwijzen houdingen met een geestelijk doel. Als u intens aan het mediteren bent om een fysieke houding te handhaven, gaat het niet langer slechts om een fysieke houding. De acceptatie van yoga is een teken van onze postmoderne geestelijk verwarring, en deze verwarring reikt tot in de kerk. Christenen die yoga beoefenen accepteren – of in ieder geval flirten – met een geestelijke praktijk die hun geestelijk leven dreigt te veranderen in een 'post-christelijke geest'. Moet een christen vrijwillig dat risico nemen?"

Christus volgen
"Christenen zijn geroepen om in alles wat we nodig hebben te kijken naar Christus en Zijn Woord te gehoorzamen. Wij zijn niet geroepen om aan het bewustzijn van deze wereld ontsnappen door het bereiken van een verhoogde staan van het bewustzijn, maar om Christus trouw te volgen," aldus Mohler.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher