Nieuws

21 september 2010 door Rik Bokelman

"In Nederland weinig oog voor de geestelijke werkelijkheid"

Veel zich als helder begaafde aandienende therapeuten overschreeuwen elkaar om erkenning, maar bewijzen voor hun kundigheid ontbreken. Het spirituele is ‘in’ in Nederland. In de wereld van het paranormale zie je door de bomen het bos niet meer. Mensen kunnen talloze cursussen volgen. Maar in de praktijk komen mensen er door in moeilijkheden. Dat meldt het Evangelisch Werkverband. Om die reden geeft drs. Jan Huitema zijn boek de titel 'Was er maar niets tussen hemel en aarde’ mee. Want ook in de Bijbel wordt gesproken over het paranormale, over hemelse vorsten, heersers en machthebbers van de duisternis, kwade geesten in de hemelsferen. Maar wie zijn dat dan precies? Hoe manifesteren ze zich in onze wereld?

In het weekend van 12 november organiseert het Evangelisch Werkverband om die reden een conferentie rondom dit thema. "Je ziet op televisie uitzendingen van occulte programma's. Het valt me op dat die heel normaal worden gevonden, terwijl het christelijk geloof wordt weggehoond," zegt ds. Hans Eschbach, directeur van het Evangelisch Werkverband. Vorige week werd bekend dat hij de HELIX-prijs heeft gewonnen vanwege zijn passie voor de verkondiging van het Evangelie.

"Christenen in Nederland zijn zich vaak nauwelijks bewust van het bovennatuurlijke," zegt ds. Hans Eschbach. "Dit is een gevolg van de Verlichting, een periode waarin mensen de dingen meer vanuit het intellect wilden verklaren. Die koerswijziging was ergens ook wel logisch, omdat er destijds nog sprake was van heksenverbranding. Maar het had ook een negatief gevolg: door alles rationeel te willen benaderen werd het kind met het badwater weggegooid. Wij hebben in Nederland vaak geen oog voor de geestelijke werkelijkheid. We merken dat steeds meer mensen aankloppen bij kerken omdat ze bevrijdingspastoraat nodig hebben. We zijn vaak als christenen kortzichtig over de geestelijke wereld. Dit is misschien een van de redenen waarom de kerk in Europa momenteel niet groeit."

Achter elke boom
"Wanneer we preken over Efeze 6, waar het gaat over de geestelijke overheden en machten, betekent dit niet dat we achter elke boom een duivel moeten gaan zoeken. Maar het betekent wel dat we ons ervan bewust moeten zijn dat er achter krachten in individuen, of systemen in de kerk ook een geestelijke realiteit zit," aldus ds. Hans Eschbach. "Daar hebben wij tegen te strijden."

"Mensen zoeken vaak uit onwetendheid heil in het alternatieve circuit. De duivel is een grote na-aper. Hij laat mensen ook handen opleggen, door bijvoorbeeld reiki. Net zoals sommige programma's op televisie is dat niet zo onschuldig als het lijkt." Maar balans blijft belangrijk, benadrukt hij. Vorige week kwam een marketingactie van de C1000 nog uitgebreid in het nieuws. De 'Dungans' die de supermarktketen weggaf zouden occult zijn. "Ik denk zelf dat dat speelgoed niet echt kosjer is, maar om nou gelijk demonen te zien.. Kijk uit dat je niet overal spoken waarneemt."

Maar toch: "Willen we geestelijke vernieuwing in Nederland gaan meemaken, dan zullen we onze geestelijke ogen moeten openen," zegt Eschbach. "We geloven dat het mensen goed zal gaan wanneer ze bepaalde occulte wortels ontdekken. Wanneer mensen worden bevrijd kan de zegen van God doorstromen in de levens van mensen. Bovendien leren we zo als kerk de kracht van Jezus kennen."
 
Het boek van drs. Huitema wordt gepresenteerd op een conferentie over het thema ‘Was er maar niets tussen hemel en aarde’ in het Zendingsdiaconessenhuis in Amerongen op 12 en 13 november a.s. Hier wordt ook een nieuwe cursus over bevrijdingspastoraat gepresenteerd. Bijzonder in het programma is, dat er een ‘spiritueel spreekuur’ is, waarin mensen ook met hun persoonlijke vragen terecht kunnen en advies krijgen van mensen met ervaring in de dienst van bevrijding en genezing. Informatie over het programma en opgave voor het weekend kan via www.ewv.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher