Nieuws

09 september 2010 door Rik Bokelman

Gedoogregering pro Israel?

We vallen, politiek gezien, met onze neus in de boter; de linkse politieke partijen speelden hoog spel door de rechtse variant te laten bestuderen door informateur Ruud Lubbers. Ze kijken sip nu de VVD, CDA en de PVV van Wilders er in lijken te slagen een minderheidskabinet te construeren. Voor meneer Job Cohen van de PvdA lijken de druiven wel heel zuur. Als oud burgemeester van Amsterdam dacht hij de ‘koning’ van Nederland te worden. Nu zit hij zijn tijd uit als oppositieleider in een bankje van de Tweede Kamer. Ach, er kan nog van alles gebeuren.

Waarom deze inleiding over de Nederlandse politiek? De komende regeringscoalitie heeft grote betekenis voor de relatie tussen Nederland en Israël. Nederland is een van huis uit goede en betrouwbare vriend van Israël. We onderhouden een eeuwenoude vriendschapsrelatie met het Joodse volk. Nederland opende eeuwen geleden haar poorten toen de Sefardische Joden uit Spanje en Portugal gegooid werden. Spaanse Joden financierden onze beroemde handelstochten naar de Caraïben en het Verre Oosten.

De Portugese Synagoge in Amsterdam is nog een stille getuige van deze goede relatie. Tijdens de belangrijke Zesdaagse- en Jom Kipoeroorlog in 1967 en 1973 kon Israël een beroep doen op Nederlandse steun. De voorspoed in ons land staat in directe verhouding tot onze vriendschappelijke houding t.o.v. Israël. (‘Wie Israël zegent, wordt gezegend...’ Genesis 12:3)

Toenemende kritiek
De laatste jaren neemt de kritiek op Israël echter toe. Vanuit alle hoeken en gaten, ook vanuit religieuze, wordt steeds heftiger met ons Hollandse vingertje richting Israël gewezen. Nederland voegt zich bij de toenemende stroom politiek correcte volken die zich tegenover Israël opstellen. Formeel bevestigen we onze ‘onverbreekbare vriendschap’ maar ondertussen zetten we Israël klem. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Zoals de ‘vrienden’ van Job hun kritiek bleven spuien en ten slotte aan het kortste eind trokken, zo zal dat ook gelden voor ons eigen land.

Mocht er een rechts ‘gedoog’kabinet geformeerd worden, dan zal deze oude vriendschapsband met Israël nog even voortduren. Zowel CDA, VVD en PVV onderhouden persoonlijke vriendschapsbanden met Israël.

Hoewel zo’n regering er wat onnatuurlijk en gekunsteld uitziet, zou zo’n formatie een zegen voor ons land kunnen betekenen. Dat lijkt een vreemde conclusie, toch is een Israëlvriendelijke regering goed voor Nederland. God verbindt zijn zegen aan verklaarde vriendschap met Israël. Het is niet alleen een Bijbelse belofte, de geschiedenis toont dit onmiskenbaar aan.

Hoe anders zal dit zijn als Nederland geregeerd gaat worden door een links kabinet. De relatie met Israël zal worden heroverwogen. Kritiek zal ongeremd, eenzijdig en anti-Joods zijn. Eeuwenlange vriendschap zal in de waagschaal gesteld worden. Nederland speelt met vuur. Wie Israël aanraakt, raakt Zijn (Gods) oogappel aan. (Zacharia 2:8) Onze oogappel is de meest gevoelige plek van ons lichaam. God laat geen twijfel bestaan over de ernst van deze zaak. Je raakt Israël niet ongestraft aan. (Obadja 1:15)

Maak niet de fout door dergelijke teksten te geringschatten. We kunnen deze woorden wel achteloos terzijde schuiven, maar daarmee kalmeer je Gods woede niet. Juist nu we spannende dagen tegemoet gaan zal het er om spannen. Israël komt steeds meer in een isolement te verkeren. Ook de kerk schroomt dikwijls niet om als ‘vrienden van Job’ Israël op haar nummer te zetten.
Je moet lef tonen om het publiekelijk voor Israël op te nemen. Veel geestelijk leiders hebben niet de moed om zich onvoorwaardelijk voor Israël uit te spreken; ‘je krijgt er maar gedoe van’, of ‘Israël ligt gevoelig in onze gemeente’, is de voorspelbare reactie.

Er komt reuring
‘Reuring’, eerlijk gezegd kende ik dat woord niet. Tegenwoordig hoor ik het steeds vaker. Reuring wordt gebruikt voor ‘beweging’, ‘opschudding’, ‘gedoe ’, ‘drukte’.
Reuring rijmt op scheuring. Zal wel toevallig zijn. Toch verheug ik me over de toenemende reuring in de kerk. Steeds meer gemeente- en kerkgangers verzetten zich tegen het doodzwijgen van Israël in hun gemeente. We merken dat veel trouwe gelovigen na een aantal wandelingen over de muren van Jeruzalem ontwaken.
Opeens realiseren ze zich dat ze nauwelijks op de hoogte zijn betreffende Gods geweldige beloften voor Israël. Een heilige verontwaardiging ontspringt in hun ziel. ‘Hoe kan het, dat ik dit nog nooit eerder gehoord heb?’ krijgen we bijna dagelijks te horen. Wat kan ik anders doen dan hen verwijzen naar hun voorganger of predikant?

De Bijbel staat bol van Gods beloften voor Israël. In feite is Israël vandaag de locatie bij uitstek waar Gods handelen zichtbaar en tastbaar is. Profetieën worden voor je ogen vervuld. Zelfs de negatieve profetieën die voorzeggen dat Israël opnieuw alleen komt te staan en de woorden die voorzeggen dat alle landen zich aan ‘de zware steen’ Jeruzalem zullen vertillen worden voor onze ogen werkelijkheid. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify