Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 augustus 2010 door Redactie

"Het ontbreekt jongeren aan voorbeelden"

"Jongeren in de kerk hebben voorbeeldfiguren nodig die het kennen van de Heere Jezus uitstralen en dat overbrengen op hen," vertelt Bert Noteboom. "En die voorbeeldfiguren zijn er wel, maar echt te weinig. Dat terwijl er een groot verlangen onder veel jongeren is, om voor God te leven. Prachtig!"

Niet alleen voorbeeldfiguren zijn belangrijk, maar ook wat men vaak de 'gemeenschap van heiligen' noemt, stelt jongerenwerker Bert Noteboom. "We hebben het vaak over deze 'gemeenschap van heiligen', maar de grote vraag is of dit in de kerk echt aanwezig is. Tijdens de kerkdiensten is vooral de predikant of voorganger aan het woord en naast kerkdiensten ontmoeten gelovigen elkaar veelal niet op geestelijk vlak om samen te bidden en de Bijbel te bestuderen. Voor jongeren is dit echter erg belangrijk en bovendien is deze gemeenschap van heiligen de wil van Jezus - 'Vader, Ik wil dat zij één zijn, gelijk Wij één zijn'. Zo kunnen we elkaar versterken in het geloof. In deze individualistische tijd is dit hard nodig. Laten we tegelijkertijd niet vergeten dat gemeenschap met gelovigen een vorm van evangelisatie is. Jezus zegt hierover tegen Zijn Vader: 'opdat de wereld zal zien dat U mij gezonden heeft'."

"Wanneer jongeren andere gelovigen ontmoeten is het belangrijk dat degene die hen begeleidt het geestelijk welzijn van de jongeren zélf op het oog heeft, en zelf een intieme relatie met Jezus uitstraalt. Het heeft geen zin om hen naar catechisatie te sturen om weer een 'monoloog' op te voeren. Willen we een jongere perfect maken door hem onderwijs te geven en theorie naar binnen te stoppen? Of willen we de jongeren leiden naar een levende relatie met Jezus, waardoor ze uit liefde de dingen voor Hem gaan doen. Ik denk dat eerst 'het leren kennen van Jezus' centraal moet staan, vervolgens pas de heiliging. Wanneer jongeren zien dat iemand die voorheen gebonden was compleet bevrijdt is in Christus, dan kan het niet anders of ze worden stikjaloers. Ze willen ook Jezus leren kennen en bijvoorbeeld van hun pornoverslaving afkomen. Ze hebben zulke voorbeelden hard nodig."

Jongeren hebben veel vragen. "Het is belangrijk dat ze met al hun vragen terecht kunnen bij mensen uit hun kerk. In mijn werk als jongerenwerker heeft het inspelen op vragen van jongeren een hoofdrol," vertelt Bert. "Jongeren willen graag duidelijke antwoorden en niet gekronkel om antwoorden heen. Een leer verkondigen is makkelijk, maar gaan we open en bloot het vraaggesprek aan?"

Spagaat
Gemeenten willen vaak enerzijds jongeren trekken, en tegelijkertijd hen het Evangelie brengen. Dit resulteert vaak in een spagaat tussen het combineren van dingen die jongeren leuk vinden en de verkondiging van het Evangelie. Bert Noteboom dacht in zijn begintijd als jongerenwerker dat hij om die reden beter populaire thema's kon aansnijden die jongeren aanspreken. Dat werkte echter niet. Er kwamen wel mensen, maar geen doorbraken. Volgens hem omdat het op aantallen en prestaties is gericht en niet op de harten en zielen van de individuele mensen. Bert: "Jezus had de ziel van de mens op het oog. Hij ging niet in eerste instantie voor aantallen maar wilde uit Zijn bewogenheid het individu bereiken. Vervolgens kreeg Hij aantallen! Willen we de jeugd bij de kerk houden, of gaat elke jongere in onze kerk ons persoonlijk aan het hart?"

Het bereiken van jeugd die niks met de kerk of met God heeft, is een "pijnpunt" voor Noteboom. "Er zijn duizenden jongeren die nog nooit van de Heere Jezus hebben gehoord. Wat doen we als kerken om deze groep te bereiken? Hebben we door, dat juist jongeren de sleutel zijn om andere jongeren te bereiken? Zij komen namelijk andere jongeren tegen op school. Op veel middelbare scholen zijn hoogstens een paar handjes vol christenen. Nu laten wij evangeliseren vaak over aan een evangelisatie-commissie, maar elke jongere zou zich ervan bewust moeten zijn dat evangelisatie helemaal geen aparte taak is van de kerk. Het zou moeten voortvloeien uit hun relatie met God en een actief deel van hun leven moeten zijn. Jongeren zijn de sleutel om andere jongeren te bereiken met het Evangelie."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?