Nieuws

25 augustus 2010 door Jeffrey Schipper

Misleidende onzin over de hemel

Vind je geen voldoening in je huwelijk? Dan breek je die schuur toch af om een nieuwe te bouwen met de vrouw bij wie je je écht thuis voelt. God heeft ons toch geschapen om gelukkig te zijn? Of vind je als vrouw dat je niet genoeg ruimte krijgt in je huwelijk, dan stop je er toch mee! Het gaat er toch om dat je aan jezelf toekomt en jezelf volkomen kunt ontplooien? Dat is toch het doel van het leven?

Als de dingen of mensen om ons heen geen absolute vreugde of bevrediging schenken, dan willen we andere, grote schuren. Dan is de ‘schuur’ van onze welvaart al gauw te klein. Voldoet de ‘schuur’ van onze gemeente niet, dan gaan we ons daar niet jarenlang voor inspannen, maar vertrekken we naar elders. We moeten het immers fijn hebben, hier en nu! Instant bevrediging. Daar hebben we recht op.

Eigengemaakte hemel
Ik merk maar al te vaak dat dit verleidelijke denken heel dichtbij mij op de loer ligt. Daarom geldt de waarschuwing van Jezus ook voor ons: ‘Gij dwaas, in deze nacht wordt uw ziel van u afgeëist en wat gij gereedgemaakt hebt, voor wie zal het zijn?’ Wat houd je uiteindelijk over als je leeft voor eigen voldoening en zelfverwerkelijking? Niets, zoals Jezus laat zien in die andere gelijkenis over de rijke man en de arme Lazarus. Erger nog, dan verliezen we de hemel die God wilde geven. We prefereerden immers onze eigengemaakte hemel op aarde.

Misleiding
We moeten leven voor de hemel waar God is. Het bijbelse geloof is een hemelgeloof. Het lukt de duivel al jarenlang de echte hemel verdacht te maken door de leugen te verspreiden dat mensen die gericht zijn op de hemel, hun verantwoordelijkheden op aarde verzaken en wereldvreemd worden. Uitzonderingen daargelaten is dat misleidende onzin. Het tegenovergestelde is waar. Mensen die voor de hemel leven, beseffen dat ze zich eens zullen moeten verantwoorden voor hun leven op aarde. Mensen die de hemel op aarde nastreven, gaan echter voor zichzelf leven. De gevolgen zijn duidelijk: individualisering, egoïsme, onverschilligheid en vervreemding. Die hemel op aarde brengt alleen maar ellende voort. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher