Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juli 2008 door Redactie

Vrees voor openlijke evangelisatie bij Spelen

Organisaties die opkomen voor de rechten van vervolgde christenen, zijn niet blij met openlijke evangelisatie tijdens de Olympische Spelen in China. Zij vrezen dat dan de positie van christenen verder onder druk komt te staan. Volgens Open Doors is evangelisatie tijdens het sportevenement, dat op 8 augustus begint, prima zolang de organisaties zich richten op de sporters en de buitenlandse toeristen. Dus niet rechtstreeks en openlijk op de Chinese bevolking, onderstreept woordvoerder Jenö Sebök. ,,Onze contacten in China - leden van ondergrondse gemeenten - vertellen dat zij zich juist in de aanloop naar en tijdens de Spelen gedeisd houden. In de grote steden is de afgelopen jaren een grotere vrijheid gekomen voor christenen. Maar met het oog op de Olympische Spelen heeft de overheid de leiders van de huiskerken gewaarschuwd niet openlijk te evangeliseren of aandacht te trekken. De onderdrukking is toegenomen.''

Sebök is bang dat vrijwilligers in hun enthousiasme om het evangelie te brengen, te weinig oog hebben voor de Chinese context. China is een land dat geregistreerde kerken toelaat, maar ondergrondse christenen in meer of mindere mate vervolgt. ,,Ik ken organisaties die evangelisatiefolders drukken in twee talen, Engels en Chinees. Als de geheime politie zo'n folder vindt, gaat zij verhaal halen bij de niet-geregistreerde gemeenten. Zij weet precies waar die zich bevinden, dankzij de openheid die er eerst was. Het is goed mogelijk dat die zich dan moeten verantwoorden op het politiebureau, waar zij dagenlang worden vastgehouden. Sowieso is de aandacht van de overheid weer op hen gericht, en dat willen ze niet.''

Directeur Willem van Dis van zendingsorganisatie OMF, actief in Zuidoost-Azië, is het eens met Open Doors. ,,Als er sprake is van een-op-eenrelaties tussen sporters, is er geen probleem. Maar openlijke evangelisatie werkt averechts. Dat roept bij de overheid verzet op, wat zijn weerslag kan hebben op christenen. Vergeet niet dat in China elke actie politiek wordt vertaald.''

Hij zegt organisaties, vooral buitenlandse, te kennen die op een agressieve manier opkomen voor de mensenrechten of het recht op godsdienstvrijheid. Van Dis wil geen namen noemen.

Daden
De Nederlandse tak van Athletes in Action is met een groep van 170 vrijwilligers op weg gegaan naar het land van de Olympische Spelen. Daar gaan ze in de drie weken voor de Spelen sportactiviteiten organiseren en helpen in dorpen die in mei zijn getroffen door een aardbeving.

Volgens de evangelisatieorganisatie Agapè, waar Athletes in Action onder valt, gaan de sporters niet openlijk evangeliseren. De kritiek van Open Doors geldt niet voor hun activiteiten, zegt woordvoerder Ronald Blonk. ,,Wij evangeliseren door daden en onze houding. In China mag je niet evangeliseren. Maar als iemand nieuwsgierig is geworden en vraagt waarom wij iets doen, dan mag je daarop ingaan. Dat staat de wet toe'', aldus de woordvoerder.

Hij tekent erbij aan dat zijn organisatie over haar acties overleg heeft gevoerd met Open Doors.Jeugd met een Opdracht gaat met een groep van veertig jongeren naar China. Ze zijn tijdens de Spelen aanwezig. Ook zij hopen het evangelie te kunnen brengen in persoonlijke contacten, als de Chinezen zelf belangstelling tonen. ,,We zoeken de plaatsen op waar veel mensen zijn, en proberen door onze daden in contact te komen met Chinezen. Wij gaan dus geen folders uitdelen, want dat is verboden'', vertelt China-coördinator Hans Leeflang.

Hij wijst erop dat Open Doors zelf Nieuwe Testamenten in het Chinees beschikbaar heeft gesteld om uit te delen tijdens het evenement.

Jeugd met een Opdracht wereldwijd stuurt tienduizend vrijwilligers naar de Olympische Spelen, schat Leeflang. Hoeveel evangelisten er precies naar China gaan, is niet vast te stellen.

De vraag of er wel tijdens de Spelen geëvangeliseerd moet worden, leidde in mei in de Verenigde Staten tot een flinke discussie. De evangelist Franklin Graham zei dat hij geen illegale activiteiten in China zou ondersteunen. Dat leidde tot een heftige reactie van andere christelijke leiders, onder wie Bob Fu van China Aid Association, dat uitgebreid bericht over christenvervolging in China.

Hij stelde dat Chinese christenen zich ook niet laten weerhouden het evangelie te brengen, zelfs als dat langdurige gevangenschap of marteling oplevert.

Graham draaide bij en zei achter de teams te staan die in China gaan evangeliseren. Hij riep wel op oog te hebben voor de lokale kerken.

Aanwezigheid van buitenlanders kan een impact hebben op Chinese christenen, aldus de evangelist.


Discussie over Vrees voor openlijke evangelisatie bij Spelen
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!
Vakanties
Hier adverteren?