Nieuws

31 maart 2010 door Rik Bokelman

"Sektarisme gevaar Chinese huiskerken"

"De kerk in China groeit, ondanks een tekort aan opgeleide voorgangers." Dat vertelt Jan Vermeer van Open Doors. Toch is het volgens hem een groot gevaar dat er zo weinig voorgangers zijn: "Het grootste gevaar daarvan is dat er makkelijk sektes ontstaan."

Sektes
Volgens Vermeer is het niet zo dat er een tekort aan voorgangers is, maar aan opgeleide voorgangers. "Je ziet vaak dat er meerdere mensen in een dorp tot geloof komen. Binnen dat dorp zijn er vervolgens niet veel mensen die kunnen lezen en schrijven. Als er iemand is die dat wel kan, wordt hij meteen tot voorganger gebombardeerd." Het grote gevaar daarbij is volgens de medewerker van Open Doors dat er makkelijk sektes kunnen ontstaan: " er zijn ontzettend veel kleine huiskerken. Mensen lezen zelf de bijbel, interpreteren dat op een bepaalde manier en zo kan er een dwaalleer ontstaan waar weer een sekte uit voortkomt."

Inmiddels kunnen veel Chinezen wel aan bijbels komen, maar niet allemaal. Vermeer vervolgt zijn verhaal. "Vroeger was er een wet waardoor bijbels verboden waren. Deze wet bestaat gelukkig niet meer. Er is in China nu een eigen uitgeverij. De bijbels worden met name verspreid via de staatskerk. Deze verschillen per gebied. In de ene staatskerk komen veel mensen tot geloof aan de andere kant zijn er ook 'foute' staatskerken." Studiemateriaal voor de christenen en de voorgangers die opgeleid worden is moeilijker te verkrijgen. Open Doors speelt een "grote rol" in het verkrijgen daarvan.  

Mao dankbaar zijn
Ondanks het "enorme tekort aan voorgangers" blijft de kerk groeien. Vermeer heeft daar meerdere verklaringen voor: "Ten eerste moeten we God danken, natuurlijk zijn er menselijke verklaringen te bedenken, maar God werkt krachtig hier in China! Toch zijn er ook wel menselijk verklaringen voor de enorme groei: Chinezen hebben een heel eenvoudig geloof. Als ze in de bijbel lezen dat ze het evangelie moeten verkondigen, dan vertellen ze het evangelie ook aan iedereen met wie ze in aanraking komen.'' In de tweede plaats kunnen we de voormalig leider Mao dankbaar zijn volgens Vermeer: " Door hem zijn Chinezen religieus aangelegd, hij wilde dat ze hem vereerden. Na zijn dood zochten veel Chinezen iets wat ze konden aanbidden."
Toch plaatst Vermeer ook een kanttekening bij de groei van de kerk: " De kerk groeit voornamelijk in de breedte, er komen steeds meer christenen, wat natuurlijk heel mooi is. Het probleem is alleen dat ze te weinig in de diepte groeien. Daarom geeft Open Doors veel cursussen binnen huiskerken."

Graankorrel
Gelukkig komt christenvervolging in China niet heel veel meer voor. Het is volgens Vermeer geen regel meer. Toch gebeurt het nog wel. Zo werden recent 10 huiskerkleiders veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan twee jaar. Ondanks die tegenslagen en ondanks het enorme tekort aan voorgangers word Gods koninkrijk in China steeds groter. Vermeer weet het te verklaren: "Jezus wist het tweeduizend jaar geleden al, als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht. In de culturele revolutie in China is de graankorrel gestorven. En kijk eens wat een vruchten hij draagt!"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher