Nieuws

23 maart 2010 door Jeffrey Schipper

"Pasen is buitenkans om het Evangelie te delen"

"Het lijden en sterven van Christus maakt mij heel klein, omdat er Iemand is geweest die voor mij Zijn leven heeft gegeven," zegt emeritus-predikant Jan Kronenberg uit Leeuwarden. Kerken in Leeuwarden bereiden zich in de Stille Week voor op Pasen. "Het doel is: stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus. Het is een bezinning op de kern van het christelijk geloof," vertelt Kronenberg.

"We staan stil bij Christus die tot het kruis bewogen was met mensen," vervolgt Kronenberg. “Daarin staan de 7 kruiswoorden centraal. Pasen is het hart van mijn leven. Ons leven hier op aarde is heel kort, datgene wat hierna komt heeft Christus allemaal voor ons verworven. Pasen is het offer van Gods liefde. Hij voorziet in een leven als een offer van onze zonde. Daardoor is de weg tot God weer geopend." Door middel van een dagboekje, genaamd '40x Lucas', bereidt de emeritus-predikant zich voor op Pasen.

Stille Week-vieringen
In de Bethelkerk (CGK) en Morgenster (GKV) worden in de Friese hoofdstad van 29 maart tot en met 3 april Stille Week-vieringen gehouden. Het thema is: 'Bewogen woorden - de gekruisigde Jezus spreekt je aan'. Dat wordt gedaan door middel van zingen, bidden, luisteren naar de Bijbel en een korte overdenking. Ook is er een muzikaal moment en een kijkmoment. Jellie Bergsma-Wielinga maakte  acht tekeningen met oost-indische inkt en pastelkrijt op geschept papier. Deze tekeningen worden tijdens de samenkomsten in de Stille Week geëxposeerd.

Hij voegt toe dat Pasen "een grotere boodschap" met zich meebrengt dan Kerst. "Zonder opstanding  is er ook geen hoop." Kronenberg weet nog niet hoe hij de Paasdagen gaat doorkomen. "Toen mijn vrouw en ik van onze eerste gemeente in Stadskanaal afscheid namen, besloten we om tijdens Pasen naar de begraafplaats te gaan. Op die manier stonden we stil bij alle mensen waarvan wij toentertijd afscheid genomen hadden. Het is een mogelijkheid om dat in de toekomst te herhalen."

Verkondigen Paasevangelie
Volgens Kronenberg biedt Pasen voldoende mogelijkheden om het Paasevangelie te verkondigen. "In Haarlem vertelden we tijdens een ‘Paasjubel’ op de markt aan mensen wat de boodschap Pasen inhoudt. Pasen is een goede gelegenheid om bijvoorbeeld door middel van flyers mensen te laten kennismaken met het Evangelie." Om te voorkomen dat bij christenen na Pasen het lijden en sterven van Christus op de achtergrond verdwijnt, raadt Kronenberg een bijbels dagboekje aan. "Zo kun je in een jaar tijd de gehele Bijbelse lijn volgen. Ook ontdek je door elk jaar een nieuw thema aan te snijden nieuwe dingen die voor je geloofsleven verrijkend zijn," aldus Kronenberg.

Bezoek hier de website van ds. Jan Kronenberg.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher