Nieuws

19 februari 2010 door Rik Bokelman

Willem Ouweneel: “De 'Grote Opwekking' helpt globaal te kijken”

Op de vraag ‘Komt er een Grote Opwekking?’ zou men zonder overdrijving kunnen antwoorden: ‘Nee, die komt er niet – want ze is al begonnen,’ stelt Willem Ouweneel. Hoe die Opwekking zich voltrekt, onderbouwt Ouweneel in het boek 'Komt er een Grote Opwekking?' Zo geeft hij een overzicht over de stand van zaken met betrekking tot wereldzending. Het is volgens de schrijver onder andere aannemelijk dat China het land zal worden met de meeste christenen ter wereld. Met name in Azië groeit het aantal evangelische christenen exponentieel. Nog nooit vormde het aantal evangelische christenen zo’n hoog percentage van de wereldbevolking als vandaag, en dat percentage wordt elke dag groter. Vanuit de Bijbel worden thema's die in relatie staan tot de 'Grote Opwekking' in het boekje besproken.

Klik hier voor boeken van Willem Ouweneel.

Wat betekent de Grote Opwekking voorr christenen wereldwijd? "De Grote Opwekking gaat om verbreding; zowel op het vlak van het aantal christenen – er vinden tegenwoordig massale bekeringen plaats - als wel verdieping. Er vindt een verdieping van hun geestelijk leven plaats, christenen worden zich bewust van hun verantwoordelijkheid. Als er iets is in de 21ste eeuw waar nieuwe aandacht voor is, is dat de Heilige Geest. Dat is niet toevallig; als je sommigen mag geloven komt een meerderheid tot geloof door wonderen en tekenen. In Nederland is er ook in veel kringen tegelijkertijd veel aandacht gekomen voor het werk van de Heilige Geest,” vertelt Willem Ouweneel desgevraagd. Deze aandacht is niet eenzijdig. "Ook is er wereldwijd een verdieping in het Woord merkbaar, naast aandacht voor de Geest. Wanneer er te eenzijdig nadruk wordt gelegd op een van de twee onderwerpen dan gaat het niet goed; Woord en Geest gaan samen." Naast de hernieuwde aandacht spelen er tal van andere zaken een rol. Ook naamchristenen worden bijvoorbeeld wakker en christenen werken meer samen. "Je ziet dat christenen overal in de wereld schouder aan schouder gaan staan. Dat is effectiever."

Europa
Ouweneel houdt er rekening mee dat de 'Grote Opwekking' Europa voorbijgaat. "Ik hoop van harte dat ik ongelijk heb, dat het ongeloof is, maar we moeten rekening houden met de mogelijkheid dat het afvallige Westen daarvan helaas weinig tekenen zal zien. Europa is het werelddeel waar het christendom vandaan kwam; het was in de geschiedenis vaak een louter europese aangelegenheid. Nu zien we de grote secularisatie, het gaat hollend achteruit in Europa, terwijl de kerk in China onder vervolging groeit. Als hier tegenstand zou kunnen komen dan zou de kerk alleen maar bloeien. Maar zoals het er nu naar uitziet verlaten duizenden mensen ieder jaar de PKN. We behoren in Europa niet meer tot de christelijke landen. Je kan hopen dat wat je ziet in andere landen, hier ook gebeurt. Er zijn echter niet veel aanleiding om dat op korte termijn te verwachten. Hier zien we kleinschalige ontwikkelingen als toenadering tussen kerken."

Dat we niets aan de Grote Opwekking hebben omdat we in Nederland zitten is een onterechte conclusie. Ouweneel: "Je kan ook zeggen; het helpt je globaal te kijken. Het christendom is een wereldwijde aangelegenheid. Het maakt je betrokken. Het gaat erom of er een grote opwekking komt in de wereld. Die is nu aan de gang. Bovendien: je kan wel persoonlijk trouw zijn in je eigen gemeente en iets vinden om te gaan doen. De landen waar nu opwekking is, hebben er niet om gevraagd. Misschien is er ook sprake van een stukje gericht, dat God er voor kiest om hier niet op dezelfde te werken met Zijn Geest als in China. Dan kan je bedenken dat toen Israel werd weggevoerd naar Babel, ook de goede gelovigen meegingen. Het kan voor christenen in Nederland een aansporing zijn om eens op te houden met ruzie maken. We maken ruzies om kleinigheden, terwijl we andere prioriteiten hebben dan dat."

De doop is bijvoorbeeld geen goed voorbeeld van iets waarover men van mening zou mogen verschillen, want in de Grote Opwekking zal men daarover nauwelijks van mening verschillen.

Relativeren
Er worden volgens de schrijver volgens recente getallen elke dag 130.000 mensen gedoopt. De getallen die Ouweneel noemt weet hij "te relativeren. Wanneer ik zou zeggen dat er iedere maand 500 gemeenten bij komen in India dan mag je je inderdaad afvragen wat voor gemeenten dat dan dan wel zijn. In het boek wijs ik ook op de eindtijd waarin de grootste dwaasheid samen gaat met opwekking."

In Afrika is er bijvoorbeeld sprake van een 'welvaartsevangelie'. Volgens Hans Frinsel, die onlangs in De Oogst over dit onderwerp schreef, trekken voorgangers andere christenen op agressieve wijze weg uit gemeenten omdat zij hen welvaart beloven. Ouweneel: "De tegenpolen die je ziet rondom de Grote Opwekking zijn lastig. We hebben daarom ook echt een onderscheiding van de geesten nodig. Je kan vaak twee reacties onder christenen waarnemen: heel snel negatief reageren op iets, of alles bejubelen. We hebben hierin wijsheid nodig."  Er is in de eindtijd sprake van een tweedeling. Ouweneel in zijn boek: 'Tegenover de tekenen en wonderen van de Antichrist staan de tekenen en wonderen van de Heilige Geest.'

Willem Ouweneel bespreekt niet alleen de actuele en Bijbelse lijnen ten aanzien van de Grote Opwekking, hij moedigt zijn lezers in het boekje aan om deel te krijgen aan de wereldwijde opwekking. Het zou goed kunnen dat Jezus Christus over een paar jaar terugkomt. Ouweneel: "Wees nuchter en waakt. Het einde van alle dingen is nabij. Val niet in slaap door materialisme of wat dan ook, waai niet met alle winden mee, maar wordt wakker."

Klik hier voor boeken van Willem Ouweneel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify