Nieuws

15 februari 2010 door Rik Bokelman

Israel verlegt route veiligheidshek bij Bilin

De Israelische overheid is begonnen met het verleggen van de route van de veiligheidsbarrière in Bil’in op de Westelijke Jordaanoever. Inwoners van Bil’in worden door het hek afgesneden van hun landbouwgronden. Ongeveer 232 hectare land rond Bil’in werden voor de bouw van de barrière geconfisqueerd, om de bewoners van het Joodse Modi’in Illit te beschermen. Twee en een half jaar geleden oordeelde het Israelische Hooggerechtshof dat de route van het hek verlegd moest worden. 

Het Israelische Hooggerechtshof oordeelde in 2007 dat de huidige route niet noodzakelijk was voor de bescherming van Modi'in Ilit. De regering kreeg de order binnen een redelijke tijd met een nieuwe route te komen.

De plaats is sinds vijf jaar een symbool van protest tegen de veiligheidsbarrière; wekelijkse demonstraties leidden de afgelopen jaren tot gewonde demonstranten en soldaten,  één Palestijnse demonstrant kwam om het leven.

Het omleggen van de route heeft alsnog jaren in beslag genomen, een eerder voorstel van de Israelische overheid hiertoe werd afgewezen. Het Hoogerechtshof oordeelde toen dat het voorstel rekening diende te houden met de veiligheid van bestaande gebouwen in Modi’in Illit in plaats van geplande gebouwen, Israel moest 10.000 NIS (2000 euro) proceskosten aan de inwoners van Bil’in betalen.

Zodra het nieuwe hek voltooid is, zal het oude hek worden afgebroken. Met de nieuwe route komt 140 hectare landbouwgrond weer binnen Bil’in te liggen.

Bij het Israelische Hooggerechtshof liggen tientallen petities voor verandering van de route van de veiligheidsbarrière.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher