Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2010 door Redactie

Op zoek naar een kerk voor een jonge homo (video)

Gisteren lanceerde de IKON de internetserie 'Homo Zoekt Kerk'. In drie afleveringen gaat Jim van den Bos, een jonge homo die in Utrecht journalistiek studeert, op zoek naar een kerkelijke gemeenschap waarin hij zich thuis voelt. Hij wordt gevolgd met de camera. In iedere aflevering woont Jim een dienst bij en komen een aantal vaste bezoekers van de betreffende kerk aan het woord over homoseksualiteit in hun kerk.

Behalve Jims zoektocht bevat de site nog een aantal gefilmde interviews, zoals met de lesbische Tamarah van Capelleveen die opgegroeid is in een orthodox evangelisch milieu in Veenendaal. Ze vertelt hoe zij, eenmaal uit de kast, door vrijwel iedereen in haar omgeving werd afgewezen om haar lesbische gevoelens. Ze zou zich graag weer aansluiten bij een kerkelijke gemeenschap, maar heeft het gevoel dat ze nergens welkom is. "Ik weet gewoon niet waar ik heen moet", eindigt ze haar verhaal.

Sander Chan, voormalig bestuurslid van de Amsterdamse afdeling van de ChristenUnie, legde deze functie in 2008 neer omdat homoseksuelen binnen die partij volgens hem onvoldoende bewegingsvrijheid krijgen. Toen Chan merkte dat hij homoseksuele gevoelens had, zocht hij zijn toevlucht bij Different, een christelijke organisatie die mensen met 'seksuele identiteitsproblemen' helpt. Chan vertelt over de tijd dat hij in therapie was, een periode die hij achteraf als 'loodzwaar' bestempelt. "Je bent de hele tijd bezig jezelf te ontkennen." Na de therapie nam hij dan ook afstand van de ideeën van de organisatie.

Hoogleraar praktische theologie aan de VU Ruard Ganzevoort deed samen met twee studenten onderzoek naar homojongeren uit evangelisch orthodoxe kring en vertelt daarover op de site. "Het is eigenlijk vreemd dat homoseksualiteit voor veel kerken zo’n heet hangijzer is", vindt Ganzevoort. "In de Bijbel is het niet een belangrijk thema. Jezus zegt er niets over." De belangrijkste vraag voor de kerken zou volgens Ganzevoort moeten zijn hoe zij mensen in de knel kunnen helpen, in plaats van zich te verliezen in de vraag wat zij van homseksualiteit moeten vinden. "Het zou veel rust geven als kerken er niet per se meer een mening over moeten hebben."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen