Nieuws

06 januari 2010 door Jeffrey Schipper

Vorig jaar ruim 150 aanvallen op christenen India

De Evangelical Fellowship of India (EFI) heeft in 2009 152 incidenten van anti-christelijk geweld geregistreerd. De meeste aanvallen vonden plaats in de deelstaten Karnataka, Madhya Pradesh, Chattisgarh en Andhra Pradesh. De Global Council of Indian Christians bracht een soortgelijk rapport uit over geweld in heel India.

Volgens de laatstgenoemde groep waren er in totaal 177 aanvallen tegen Indiase christenen in 2009, waarvan 72 in Karnataka. Sinds de hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata Party (BJP) in 1998 deel uitmaakt van de regering in Karnataka, is de christelijke gemeenschap in het westen van de deelstaat het doelwit van aanvallen.

Gruwelijke aanvallen
In 2008 vond de meest gruwelijke aanval tegen christenen plaats in de geschiedenis van de kerk in India. De radicale hindoe-leider Laxmananda Saraswati werd toen in Orissa om het leven gebracht. Hoewel maoïsten de verantwoordelijkheid opeisten voor de moord, kregen plaatselijke christenen de schuld en namen hindoe-extremisten wraak met als gevolg grootschalige gewelddadigheden die meer dan twee maanden duurden. Christenen zaten het afgelopen jaar in de nasleep van die gebeurtenissen.

"Vervolging van christenen in India is zo oud als het christendom zelf," zegt Richard Howell, secretaris-generaal van EFI. "St. Tomas, een volgeling van Christus die naar India kwam, stierf omstreeks 52 na Christus de marteldood in het zuiden van India." Howell schrijft dat christenen hun vergeving hebben uitgesproken over deze wreedheden en de regering hebben opgeroepen om hun levens en eigendommen te beschermen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify