Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 december 2009 door Jeffrey Schipper

Geestelijke herleving in islamitisch Algerije

Ondanks wetten om bekeringen te voorkomen, vindt er in Algerije een 'geestelijke revolutie' plaats. Veel moslims keren zich in Noord-Algerije tot Christus. 2009 was een ongelooflijk jaar voor de Kerk in Algerije. "We hebben kerken die zijn gegroeid met 802 procent," vertelt Youssef Jacob  namens Operatie Mobilisatie (OM). "Veel bekeringen hebben plaatsgevonden onder moslims zonder christelijke achtergrond, middelen of trainingen. Maar ze geloven 'gewoon' in God en Zijn Woord."

In 2008 werd in Algerije een nieuwe anti-bekeringswet ingevoerd om te voorkomen dat moslims zich zouden bekeren tot een andere godsdienst. Deze wet was een directe aanval op het christelijk geloof, omdat vrijwel alle Algerijnse christenen een islamitische achtergrond hebben. De nieuwe wet zou ervoor zorgen dat bijna alle christelijke kerken in het land illegaal zijn. Dat maakt de kerkgroei die dit jaar heeft plaatsgevonden nog opvallender.

"Groot wonder"
Jacob zegt dat in de noordelijke regio Kabylië de meest ontvankelijke mensen wonen. Deze regio telt meer dan 2.000 steden en dorpen. "Daar zijn in elke stad of dorp christenen en kerken," laat Jacob weten. "In een stad zijn er eigenlijk meer kerken dan moskeeën, dat is een groot wonder in het Midden-Oosten. Ik weet dat er veel kerken zijn waar zich jaarlijks 120 tot 150 mensen zich laten dopen. Ik ben in het westen of de rest van de wereld nog nooit naar een kerkdienst geweest die 2,5 uur voorafgaand aan de dienst vol is. Dat gebeurt in Algerije," aldus Jacob.

Door het grote aantal nieuwe christenen is er een grote behoefte aan trainingen. "Wanneer we hen niet trainen/discipelen en positioneren in de Algerijnse kerk, denk ik dat dit een van de grootste fouten in de geschiedenis van missies in de islamitische wereld zou zijn," waarschuwt Jacob. Hij is van mening dat deze nieuwe christenen de sleutel kunnen zijn om de islamitische wereld te bereiken. "De Heer heeft ons een visie gegeven om Kabylië te bereiken en vervolgens de rest van Algerije, Noord-Afrika en de Arabische wereld. Maar God heeft ons ook een visie gegeven om Algerijnse zendelingen uit te zenden naar Europa."

Terwijl de kerkgroei zich voortzet, worden christenen geconfronteerd met christenvervolging. "Ik ben een van de doelwitten van Algerijnse moslim-fundamentalisten. Maar ik ben niet bang," aldus Jacob.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.