Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2009 door Redactie

'De kerk op internet is als Paulus op de marktplaats'

De kerk en het internet – voor sommigen een vanzelfsprekende combinatie, voor veel anderen helemaal niet. Toch is het voor de toekomst van de kerk van groot belang dat zowel kerken als de werkers in de kerk hun plaats op internet vinden en actief gaan meedoen in de social media, aldus Boele P. Ytsma. "Kerken zijn op internet in hoge mate onzichtbaar geworden", zo constateert hij. "De kerk moet zichtbaar worden om gevonden te worden.  Om in gesprek te komen moet het Evangelie zichtbaar te worden. Jezus en Paulus zochten mensen op, Paulus was bijvoorbeeld op de marktplaats te vinden. Internet is in hoge mate zo'n marktplaats."

Ytsma biedt in 2010 internettrainingen aan voor gemeenten. "Kerk zijn in de wereld betekent dat we in onze omgeving oog hebben voor mensen. Ook op internet kunnen wij dit doen, het is een uitbreiding van onze werkelijkheid. Vooral de jonge generaties zijn veel op internet. Het hele onderscheid tussen online en offline aanwezig zijn in de samenleving valt weg."

Zelf is Boele Ytsma als pastor binnen de PKN al vele jaren actief op internet. Zijn veelgelezen weblog en goed bezochte community ‘Zoekend Geloven’ zijn bij velen binnen en buiten de kerk bekend. "Toen ik nog dominee was vonden jongeren in mijn kerk het bijzonder dat hun dominee een weblog had. Via twitter en mijn weblog leg ik contact met mensen die geen kerkelijke of christelijke achtergrond hebben, maar die hier wel voor open staan. Een dominee is vaak niet zichtbaar voor niet-christenen in de stad en komt hen niet vaak tegen. Via internet ontstaan die contacten dan wel. Plotseling vind je dan de openheid om het Evangelie met hen te delen en kan je met hen in dialoog treden."

Wel zal het Evangelie een boodschap zijn die mensen tegen de borst zal stuiten. "Maar dat belet ons niet dit op internet te communiceren. Er zitten twee kanten aan. Het Evangelie bezit een boodschap van navolging, het dagelijks opnemen van je kruis, en zegt Jezus: 'Volg Mij'. Aan de andere kant is dit een boodschap van bevrijding. Dat wordt niet anders op internet. We moeten alleen de taal van het internet leren."

De eendaagse training ‘Internet voor professionals in de kerk’ stelt predikanten en kerkelijk werkers in staat om hun eigen plek op internet te vinden. Onder de naam Church Lab Academy zullen tal van activiteiten en diensten worden ontwikkeld (zowel online als offline) die kerken kunnen helpen hun plek te vinden in een snel veranderende tijd.

Foto: Boele Ytsma tijdens het Xnoizz Flevo Festival 2009

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen