Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 december 2009 door Redactie

Kerst in de uitverkoop (1)

Jaren geleden kwam ik een scherpe cartoon tegen. Een oudere vrouw loopt met een overvolle boodschappentas langs een kerk. Op de deur van de kerk hangt een papier met mededelingen over de diensten tijdens de kerstdagen. De zeulende vrouw verzucht: 'Bemoeit de kerk zich nu ook al met de kerst?'. Het was in die tijd als grapje bedoeld. Inmiddels lijkt het bittere ernst te worden. Meer en meer heeft de commercie zich meester gemaakt van het Christusfeest. Maar daar is het niet mee opgehouden. Er zijn allang weer nieuw ontwikkelingen aan de gang.
In de nieuwe glossy 'Maarten' (van Rossum) krijgen enkele prominente Nederlanders de vraag voorgelegd: 'Blijf ik in Nederland?'. De vraag werd gesteld met het oog op de opkomst van Wilders. De schrijfster Désanne van Brederode is één van de geïnterviewden. Zij blijft. Ze is tevreden. 'Ik ben blij dat ik leef in een land dat zovele vrijheden heeft. Waar homo's kunnen trouwen. Waar verschillende levensvormen naast elkaar kunnen leven zonder dat er één de norm bepaalt. Mede vanuit die traditie hebben mijn man en ik besloten ons zoontje naar een gemengde openbare school te sturen, al moeten we daarvoor omfietsen naar een andere wijk. We vinden het belangrijk dat hij opgevoed wordt in een omgeving die een afspiegeling is van de stadsbevolking, dat hij niet alleen autochtone kinderen kent'.

Verdoezelde traditie

Vervolgens spreekt ze haar teleurstelling uit over het feit 'dat er maar weinig allochtonen zijn die de integratie lijken op te pakken'. En dan komt het. 'De school zelf is extreem gericht op alle buitenlandse wortels. Suikerfeest, het Offerfeest het wordt allemaal uitgebreid uitgelegd en gevierd. Maar wat mij wel eens ergert is dat de namen van de christelijke Nederlandse feesten juist worden vermeden. Kerst is geen kerst maar 'eindejaarsfeest' en Pasen is 'het 'voorjaarsfeest'. Als geboren katholiek, vind ik het eerlijk gezegd best kwetsend dat de christelijke traditie wordt verdoezeld.' Soms bekruipt me het bange vermoeden dat veel mensen bewust of onbewust bezig zijn om ruimte te creëren voor een andere religie. Christus zit daarbij meer en meer in de weg. En de christelijke school trouwens ook. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?