Nieuws

26 november 2009 door Rik Bokelman

Huiskerkbeweging niet te stoppen

Wie aan de huiskerken denkt, denkt al snel aan China. De huiskerkbeweging wordt echter steeds groter, bleek deze maand op de Global House Church Summit in New Delhi. Zelfs de continenten Afrika, Australië én Europa worden veroverd. Tweehonderd christelijke leiders uit veertig landen kwamen van 11-14 november samen in New Delhi. Doel: samen praten over de reikwijdte en importantie van huiskerken en de emerging house church movement wereldwijd. De emerging church-beweging is een nieuwe verschijning van het christendom. De definitie van een huiskerk zou je elke groep gelovigen kunnen noemen die in een kleine groepssamenstelling samenkomt.

Berichten vanuit de ondergrondse kerk melden dat er in China op dit moment liefst 100 miljoen christenen in een huiskerkgemeente zitten. Het is zijn altijd onbevestigde cijfers, maar dat het gaat om tientallen miljoenen die - vaak in het geheim samenkomen - is een feit.

Wat op de conferentie echter naar voren kwam is dat een gelijk fenomeen van groei en nieuw christendom in de laatste vijftien jaar búiten China plaatsvindt.
Wat klein is begonnen is, is nu niet meer te stoppen. Europa telt volgens cijfers die op de conferentie werden gepresenteerd inmiddels tienduizend huiskerken, Australië meer dan tienduizend en Nieuw-Zeeland zesduizend. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat hier inmiddels tussen de 6 en 12 miljoen mensen een huiskerk bezoeken. Dat maakt de huiskerkbeweging in een keer een van de drie grootste christelijke groepen in de VS. In landen als Bangladesh en India zijn de huiskerken de gevestigde kerken inmiddels al voorbij qua grootte. "Maar het gaat ons er niet om alleen huiskerkachtige gemeenschappen te stichten", aldus dr. Victor Choudrie, een van de initiatiefnemers van de Delhi-conferentie.

Huiskerkpioniers
Choudrie bedacht de Global House Church Summit nadat hij had gezien dat een gelijksoortige conferentie op Aziatisch niveau in 2007 zeer aansloeg. In India blijken veel huisgemeenten niet alleen een geloofsbeweging te zijn die zorgt voor een ander "spiritueel klimaat", ook dorpen en steden veranderen er door. "Door de demonstratie van Gods kracht om families te verzoenen, er te zijn voor zieken en zelfs om te zorgen voor vruchtbare akkers." Choudrie vertelt van een prayer walking die christenen hielden bij landbouwpercelen. Het leidde in verschillende streken tot "ongekende oogsten".

De huiskerkbeweging in vele landen zien ook dat hindoes, moslims en boeddhisten zich bekeren tot het christendom. Vergeleken met de vroegere zending worden de getallen "historisch" genoemd. Deelnemers constateerden dat de huiskerkbeweging "volwassen wordt" en dat het duidelijk werk maakt van de Grote Opdracht uit het Matteüs-evangelie ‘om alle volken tot Mijn discipelen te maken’. Op de Delhi-summit klonk de oproep om terug te gaan naar "het evangelie van het Koninkrijk", in plaats van een halfslachtige Boodschap waar niemand zich tot aangetrokken voelt. Sterker nog: de huiskerkbeweging ziet het pseudo-evangelie als een van de redenen van de wereldwijde secularisatie. Gehoopt wordt op een opwekking naar een nieuw niveau van "authentiek discipelschap" in het Westen in gebieden waar het ‘hoofdstuk Jezus’ al lijkt te zijn gesloten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher