Nieuws

23 november 2009 door Jeffrey Schipper

'Israël vernielt mogelijkheid tot vrede'

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dit weekeinde ongebruikelijk fel uitgehaald naar Israël. In een toespraak voor het parlement zaterdag verweet hij de Joodse staat de mogelijkheid tot vrede in het Midden-Oosten te "vernielen". "Genoeg met uw koppigheid en uw manipulaties - ga in op de oproepen tot vrede," aldus Mubarak. Mubarak wil een vredesakkoord "dat een eind maakt aan het Palestijnse leed" en de oprichting van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, dus inclusief Oost-Jeruzalem.

Volgens Peres kan het nederzettingen-probleem worden opgelost door onderhandelingen en een overeenkomst. De president riep dan ook op tot een snelle herstart van het vredesproces. Peres liet tijdens de persconferentie in Caïro weten dat Israël en de Palestijnen in staat zijn om hun verschillen te overbruggen en een vredesakkord te sluiten. Mubarak benadrukte dat de toekomst van Jeruzalem, zowel voor de Israëli's al de Palestijnen de beoogde hoofdstad, een punt van zorg is voor de gehele islamitische wereld. "Ik heb aan president Peres mijn bezorgdheid geuit over het feit dat er sinds onze laatste ontmoeting in juli geen vooruitgang is geboekt," zei Mubarak.

'Moedige besluiten'
Mubarak drong er bij Israël op aan om "moedige besluiten" te nemen om het vredesproces voort te zetten. "We willen dat er een einde wordt gemaakt aan de nederzettingen in de bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en dat de onderhandelingen over alle kwesties definitief worden hervat. Ik zeg dat vrede nog steeds mogelijk is." De Israëlische regering zei voorafgaand aan de persconferentie dat deze ontmoeting niets te maken heeft met een doorbraak over een mogelijke vrijlating van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit, maar het alleen zou gaan om het vredesproces en andere bilaterale kwesties.

Ondertussen meldt Kuwait News Agency dat Mubarak Israël heeft beschuldigd van het ondermijnen van het vredesproces. Volgens de Egyptische president hebben ze gezorgd voor nieuwe obstakels door hun oproep om het joodse karakter van de staat te erkennen. Ook riep Mubarak Israël op om het beleg van Gaza op te heffen en "binnen een bepaald tijdsbestek met duidelijke garanties" mee te werken aan vrede.

Bron: ANP, Haaretz

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher