Nieuws

01 oktober 2009 door Jeffrey Schipper

Christenen Vietnam weerstaan toenemende druk

Sommige Vietnamese kerkleiders betreuren het besluiten van de Verenigde Staten om Vietnam van de Countries of Particular Concern (CPC)-lijst af te halen. Sindsdien lijkt het alsof de problemen voor christenen alleen maar zijn toegenomen. De communistische regering ziet elke georganiseerde religie als een directe bedreiging voor de nationale veiligheid.

Uit de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors blijkt dat de vervolging van christenen in Vietnam afneemt. Het Oost-Aziatische land daalde dit jaar van de 17e naar de 23e positie. In 2006 bezette het land nog de 8e plaats. "Maar we hebben onlangs 28 voorgangers en kerkleiders ontmoet," zegt Patrick Klein namens Vision Beyond Borders (VBB). "Toen we hen vroegen wie er wel eens wordt lastiggevallen door de politie, stak iedereen zijn hand op. Ze worden regelmatig opgeroepen zich te melden bij het politiebureau. De politie ondervraagt en intimideert hen omwille van hun geloof in Jezus Christus."

Intimidatie en vervolging komt het meest voor onder etnische minderheden, met name in de heuvelachtige gebieden. Veel van deze mensen proberen te vluchten naar buurlanden. Wanneer de vluchtelingen terugkeren worden ze op grond van een verklaring van de Vietnamese regering gevangengenomen, gemarteld of gedood. Ondanks de vervolging is bijna 10 procent van de bevolking christen.

Nieuwe tactiek
In enkele berichten wordt gesuggereerd dat de regering onlangs zijn vervolgingstactiek heeft veranderd. De politie gaat op pad in burgerkleding en huurt bandieten in om de gelovigen te controleren. Waarom? Klein verklaart dat "de tribale volkeren erg open staan voor het Evangelie. De kerk groeit zeer, zeer snel. Dus de regering lijkt zich bedreigd te voelen door hen."

Een predikant in Noord-Vietnam kreeg van meerdere mensen het verzoek om te zorgen voor meer bijbels. Hij bad vervolgens voor meer bijbels. "Op diezelfde avond kwamen er duizend bijbels bij," laat Klein weten. Hij was zo enthousiast, dat hij zei: 'kun je me meteen nog tienduizend meer bijbels leveren?'

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!