Nieuws

24 september 2009 door Jeffrey Schipper

Oproep PKN: teken klimaatbelofte

De Protestantse Kerk in Nederland roept kerkleden op de klimaatbelofte van de internationale campagne Countdown to Co2penhagen te tekenen. Dat zegt scriba dr. Arjan Plaisier in een reactie op de aftrap van de campagne. "We onderschrijven de oproep aan rijke landen tot 40 procent CO2-reductie in 2020 van harte," zegt Plaisier. Eerder al schaarden de Wereldraad van Kerken en de Europese Raad van Kerken (CEC) zich achter deze oproep.

Op 13 december worden in Kopenhagen op het stadhuisplein alle handtekeningen overhandigd aan een hoofdonderhandelaar. De Countdown to Co2penhagen campagne, in Nederland een initiatief van ICCO & Kerk in Actie, is een oproep aan wereldleiders om arme mensen in ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun bescherming voor en strijd tegen klimaatverandering. Daar heeft de klimaatverandering nu al grote gevolgen. "ICCO & Kerk in Actie pleiten ervoor dat er in december in Kopenhagen door wereldleiders een eerlijk en effectief mondiaal klimaatverdrag wordt getekend," zei ICCO directeur Jack van Ham tijdens de aftrap, maandagavond, in een kerk in Schellingwoude.

Rijke landen moeten hun CO2-uitstoot met 40 procent verminderen in 2020 en ontwikkelingslanden financieel ondersteunen bij hun duurzame ontwikkeling, zo is staat in de klimaatbelofte. Ds. Arie van der Plas, programmamanager van Kerk in Actie, sprak in Schellingwoude over een nieuw klimaat voor de kerken. Duurzaamheid, rentmeesterschap en solidariteit zijn volgens Van der Plas, "geen modewoorden, maar komen rechtstreeks uit de Bijbel voort." Hij riep op tot een grondige mentaliteitsverandering. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher