Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juli 2008 door Redactie

RKK heropent zaak misbruik Australië

SYDNEY (ANP/RTR) - Twee dagen voor paus Benedictus XVI in Australië arriveert, heeft de aartsbisschop van Sydney, kardinaal George Pell, een zaak over seksueel misbruik door een priester heropend. Dat heeft het aartsbisdom Sydney vanmorgen laten weten.

Pell sprak donderdag tegen dat hij Anthony Jones vijf jaar geleden heeft misleid. Die had bij hem een klacht ingediend tegen een priester die zich aan hem zou hebben vergrepen. Pell schreef Jones dat hij de klacht had afgewezen, omdat niemand anders de priester had beschuldigd. De geestelijke werd twee jaar later wegens aanranding van Jones veroordeeld.

Een onafhankelijke commissie van juristen, zakenlieden en psychiaters gaat de handelwijze van Pell onderzoeken.

Pell liet eerder weten dat de paus tijdens zijn bezoek zijn excuses zal aanbieden aan Australische slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Benedictus woont in het land de Wereldjongerendagen bij, die Pell dinsdag zal openen. Aan het evenement nemen ongeveer 250.000 rooms-katholieke jongeren deel, van wie ongeveer 700 uit Nederland. Benedictus sprak in april tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten met slachtoffers van seksueel misbruik door priesters en bood hun excuses aan voor het wangedrag van dienaren van de kerk.

Volgens Broken Rites, een organisatie die de belangen van slachtoffers behartigt, zijn er 107 veroordelingen wegens seksueel misbruik binnen de kerken. Zij denkt dat het werkelijk aantal gevallen van wangedrag van priesters veel groter is, omdat veel slachtoffers geen aangifte doen.Discussie over RKK heropent zaak misbruik Australië
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!