Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juli 2009 door Leonard Walpot

De enige oud geref. gem. van Friesland

Het kerkje van de oud gereformeerde gemeente in het Friese Veenwouden, ten zuiden van Dokkum, is maar klein. Er kunnen ongeveer honderd mensen in, maar op zondag zit het niet halfvol. Zijn getallen bepalend? „Predikanten die hier komen, vinden hier goede afname.”

Het gebouwtje aan de Burgemeester Faberweg met de aangebouwde consistorie oogt fris met mooie rode stenen en een opvallende gele stenenboog boven de ramen. Het is het enige kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeenten in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De dichtstbijzijnde kerken van het kerkverband staan in Rouveen en Urk.

Het interieur telt elf rijen banken aan weerszijden van het middenpad. Op de preekstoel staat ’s zondags bijna nooit een predikant. Diakenen lezen een preek. Elke maand is er doordeweeks een oud gereformeerde predikant die de reis naar het noorden onderneemt. Er zijn tijden geweest dat het erop leek dat de gemeente zou ophouden te bestaan of een afdeling zou worden van Urk, maar dat is niet meer aan de orde.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!