De hele helse legermacht gaat los op de Goddelijke mensenzoon

Column30 maart 2024 6 minuten Marijn Burkunk
Marijn Burkunk

Traditiegetrouw gedenken we dezer dagen een titanenstrijd. Op dat cruciale moment werden helse legioenen rond Vredesstad gelegerd. Een machtige formatie van dikke duisternis. Welke vijand wil die kille supermacht dan toch doen sneven? Een hemels leger van engelen, voorzien van schitterend onfeilbaar wapentuig? Of gaan die monsters een reeds veroverde vesting slechten? Opgetrokken uit gedegen religieus beton? Nee, de beoogde vijand betreft slechts één Persoon: de Goddelijke mensenzoon.

Dan moet toch deze Mens over formidabele macht beschikken? Met een enkel Woord het duivels legioen weerstaan? Inderdaad; dat feit is dubbeldwars bewezen. Want deze Yeshua is bekleed met een Goddelijk krijgskostuum. Eigenlijk naadloos omhuld met de Allerhoogste in eigen Persoon. Waar Hij zo als God Zelf verschijnt sidderen de krochtelingen. Al hun gijzelingen laten ze diep vernederd gaan. Onmachtig tot elk verweer. Deze onverslaanbaar Godmens zal zeker overwinnen; met verpletterend machtsvertoon.

Waarom dan toch waagt de boze dit riskante krijgsvertoon? Terwijl toch zo duidelijk van God Zelf niet te winnen valt? Over welke geheime informatie beschikt deze onverlaat? Het zijn de woorden die Yeshua meermaals sprak. Dat Hij sterven moest ten gunste van elk verloren mensenkind. Een onvermijdelijk diep lijden moest Hij doorstaan. Door allen verlaten, naakt; ontdaan van elke hemelse macht en waardigheid. Om zo de weg van de dodelijk zwakke mens te kunnen gaan.

Voor de boze is dit de meest uitgelezen kans. Om voorgoed zijn slag te slaan: “Ontdaan van elk hemels gezag is de Godmens belachelijk zwak. De gekluisterde mensheid bevrijden door diens verdoemenis te ondergaan? Hahaha. Een getogen hemeling die niet terugdeinst voor dit gruwelijk vergezicht? Verpletterende angst, intens folterende pijn, ultieme vernedering en smaad? Dat alles doordrenkt met besef van absolute verlatenheid? Geen wezen uit de ganse kosmos kan zo’n vernietiging uit vrije wil doorstaan.”

De hele helse legermacht gaat op Hem los. Gefolterd door alle menselijk lijden met totale vernietiging als perspectief.

Het voorwerk is reeds terdege uitgevoerd. De ganse clerus grondig gecorrumpeerd. De door zichzelf ingenomen hooggeletterden allang geconfisceerd. Zelfs naaste vertrouwelingen in zwarigheid en vrees verpakt. Als zielige zuigelingen in slaap gesust. Voor Yeshua breekt het uur der waarheid aan. De hele helse legermacht gaat op Hem los. Gefolterd door alle menselijk lijden met totale vernietiging als perspectief. Verpletterende angst die bloed uitdrijft. Door totale eenzaamheid en smart doorboord.

De boze was verzekerd van zijn duistere triomf. De zwakte van de hoge hemeling goed ingeschat. Nog even een zonniger perspectief getoond. Met een tekentje aan Vader zou Yeshua de marteldood kunnen ontgaan. Onmiddellijke buiging van dit gruwelijk verhaal. “De verloren mens verlossen met een meer verheven plan. Dan toch beter heelhuids de kwelling mijden? Net zoals ongehavend lachen na springen van een tempeldak? Iedereen ziet dan Wie U werkelijk bent. En hoeft U niet te worden vermoord.”

Dit voorstel had voor Yeshua beslist een mooie kant. Welverdiende eer en glorie voor Zijn Persoon. Van de mensen jubel en luister en rap terug naar Gods hemeltroon. “Maar wacht eens; dat is toch juist de nederlaag? Dat wil ik niet. Welk verloren mens is daarmee dan gered? Als niet iemand zonder smet of blaam zijn duister karma overneemt? Ging Ik niet deze weg uit vrije wil? Omdat Ons hart steeds breekt bij het zien van alle mensenleed. Bij het hopeloos sterven van ieder mensenkind? Laat het toch maar Vaders wil zijn die hier en nu geschiedt.”

De boze was de strijd nog lang niet moe. Het was immers zijn diep verdorven aard.

De boze was er blindelings ingetuind. Totaal en grondig was zijn nederlaag. Begreep hij iets van het allerhoogste Godsgebod? Zoals uit pure liefde stromende moed en trouw? Leidend tot gewilligheid? Wist hij veel dat liefde elke lokroep overwint? Diep getergd en tegelijk verbijsterd ruimde hij het veld. Lieftallige engelen stonden nu Yeshua bij. Laafden Hem met hemeldrank. De boze was de strijd nog lang niet moe. Het was immers zijn diep verdorven aard. Wacht maar tot het echt gebeuren gaat. Aan die harde houten martelpaal. En heel de wereld daar Gods afgang ziet.

Waar de eerste mens voor de verleiding koos. En zo geroofd werd door de draak. Daar had Yeshua met gehoorzaamheid de strijd beslist. Het herstel was Gods wil doen tegen elke prijs. Zijn blikveld was nu super positief. Onder heftig lijden Zijn focus op het Vaderhuis. Thuis komen met een onschatbaar grote oorlogsbuit. Met de bevrijde mensensoort. De ganse schepping inclusief. Heel snel ging nu de lijdensweg. Hij had dat alles al diep doorleefd. Zijn Liefde bleef onaangetast. Liefde die totaal vergeeft is wel de allergrootste kracht.

Wie kan zulk heftig leed gedwee doorstaan? Welk door intense foltering stervend mensenkind? Wie vergeeft dan zonder wrok zijn moordenaars met heel zijn hart? Dat is beslist de Zoon van God! Zijn zorg was niet Zijn eigen lijdensweg. Zijn bekommernis betrof Zijn dierbaar medemens. Hij kende immers de afloop van dit triest relaas. Dat het allemaal dik in orde komen zou. Zweepslag, hoon en marteltuig. Zelfs Godverlatenheid. Hij nam ze als Gods eerbetoon. Roepend op dat sterfmoment: “Het is volbracht!”

Niet alleen Yeshua is aan dat kruis gegaan. Mijn oude ik hing daar ook; de mens van vlees en bloed.

Wat nu zal voor mij de strekking zijn? Van die door velen blij aanvaarde victorie? Nog dagelijks gebukt gaan onder zondenlast? Ontkennend wat Yeshua voor mij heeft gedaan? Steeds dieper gravend naar mijn ellendestaat? Totaal onmachtig voor een volmondig “ja”? Heeft Yeshua dan ook niet mij verlost? Van de boeien en het slavenjuk? De uitbuiting door de prins der duisternis? Mijn zonden zijn allang vergeven. Daar was geen kruisdood voor bedoeld. Wat weg moest was mijn erfenis. Dat is mijn ingeboren ik-gerichte eigenzinnigheid.

De aard van God leidt immer tot vergiffenis. Slechts één obstakel kan dat pardon verdoen. Als ik niet ook de anderen vergeving schenk. Er is echter wel een groot geheimenis. Niet alleen Yeshua is aan dat kruis gegaan. Mijn oude ik hing daar ook; de mens van vlees en bloed. En dat van jou en van haar en ook van hem en hun. Ons ik-gerichte eigen zelf is daar uit de pijp gegaan. Als je dat tenminste geloven wilt. En bereid bent jezelf te verliezen in Yeshua’s dood. Zodat je als nieuw mens kunt verdergaan. Voor altijd genietend van Gods tegenwoordigheid.

Nu zul je zeggen, dat is alles bloemrijk neergetoetst. Ondanks mijn geloof, ben ik steeds nog dat ellendig mens. Maar geloof je ook dat Yeshua is verrezen? Dat Hij de doodsmacht heeft teniet gedaan? Dat Hij overvloedig bruist van Leven? Je binnenste kiezend als Zijn zomerhuis? Maak dan ruimte voor het Licht, dat heel je leven verlichten kan. Gods Geest is nu je Leraar, Kracht, Beschermer en Troost. Gods Geest is immers Gods bewegingskracht van het gans heelal. En jouw fiere overwinningskreet in dit aardse tranendal.

Je spiegel zal je niet verlossen. Je eigen kracht schiet duidelijk zwaar tekort. Je bent immers overleden. Van satans slechte doelenlijst geschrapt. Niet je navel geeft je overwinning. Niet je drammerig zelfverwijt. Vergeet maar die ten dode opgeschreven stakker. Die zelfvoldane zombie die je vroeger was. Door geloof ben je burger van een hemels Koninkrijk. Door te geloven is het oude afgedaan. Geloof brengt het beste bericht tot leven. Zo ben je met Yeshua ook weer opgestaan. Je zult het zien en diep ervaren. Gods verrukkelijke aanwezigheid is werkelijk overal.

Dit artikel is afkomstig van Marijn Burkunk, oprichter van Oasis Trails. In een Spaans dorpje, aan het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, runt de Oasis Trails gemeenschap een kleine herberg. Het is een gemeenschap van gelovigen, die de gasten zowel praktisch als geestelijk met Jezus, het Levende Woord, in contact wil brengen. Heel praktisch en betrokken, op een manier die bij de gasten past. Lees hier meer over de Oasis Trails.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

moderne kleding
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller stoort zich aan moderne kleding kerkgangers

'Het valt mij de laatste tijd op dat steeds meer jongemannen naar de eredienst komen met een hoodie, spijkerbroek en sneakers. En dan merk ik als ouder ook dat dit steeds lastiger tegen te houden is. Deze kleding kan in de eredienst natuurlijk niet d

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Meerartikelen

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je