Cubanen snakken naar meer Bijbels: "We hebben ongekende mogelijkheden"

Interview22 maart 2024 5 minuten Peter Siebe
Peter Siebe

In september 2023 gebeurde er iets opmerkelijks op Cuba: er werd een Bijbelgenootschap opgericht. Hoe is dat mogelijk in een land waar al 65 jaar een communistische ideologie heerst? "Er is hier een grote honger naar de Bijbel. We krijgen nu de kans om mensen aan een Bijbel te helpen."

"Tot zo’n 25 jaar geleden werd alles wat christelijk was, tegengewerkt. Christenen waren tweederangsburgers en werden sterk gediscrimineerd, bijna vervolgd. Daarna kwam er meer vrijheid", aldus directeur Alain Montano Hernández en voorzitter Joel Ortega Dopico van het Cubaanse Bijbelgenootschap (CBG, Sociedad Bíblica Cubana). Beide zijn voorganger in een protestantse kerk. 

Goede naam 
"Tegenwoordig is de situatie heel anders", vervolgt Ortega. "We hebben ongekende mogelijkheden om de kerken aan Bijbels te helpen. En de kerk groeit. Hoe dat komt? Het heeft te maken met de economische malaise op Cuba, maar ook met de volharding en trouw waarmee de kerk de moeilijke jaren 1958-1995 doorstaan heeft. Dat leverde de kerk een goede naam op. We moesten als kerkleden en kerkleiders door het water en door het vuur, maar kijk, we zijn er nog!", lacht hij, met een knipoog naar Jesaja 43:2, ‘We hielden vast aan ons geloof, onze waarden en principes. We lieten in die donkere jaren ons licht schijnen, en dat viel op. Het vertrouwen van de Cubanen in de kerken is enorm groot.’  

"We hebben ongekende mogelijkheden om de kerken aan Bijbels te helpen. En de kerk groeit."

De kerken in Cuba werken ondanks hun onderlinge verschillen goed samen. "Kerken geloven dat ze onderdeel zijn van Gods plan met Cuba. En wij als Bijbelgenootschap geloven dat we in dat plan belangrijk zijn. Want wat zijn christenen zonder Bijbel?"

Grote honger naar de Bijbel 
Het belangrijkste onderdeel van het Bijbelwerk op Cuba is simpelweg Bijbels verspreiden. "Dat was jarenlang onmogelijk", zegt Ortega. "Het project Een miljoen Bijbels voor Cuba – dat gesteund werd door onder meer het NBG – was alleen bedoeld voor kerkleden. Nu kunnen we ook Bijbels leveren voor missionaire doeleinden. Er zijn op Cuba meer dan 50.000 huiskerken en er worden overal nieuwe kerken gesticht: katholiek, protestants, evangelisch, pinkster. De Geest is hier aan het werk. Maar onze grote frustratie is dat we niet genoeg Bijbels hebben. Vooral niet voor kinderen en voor jonge mensen die net tot geloof gekomen zijn. Maar ook voor andere doelgroepen, zoals gevangenen."

Kinderbijbels gevraagd
"Onze kerken zitten vol kinderen. En die zijn belangrijk om anderen te bereiken, zoals hun ouders", legt Ortega uit. "Pas was ik in een kerk met wel 400 kinderen (zie foto). Dat maken we regelmatig mee, in kerken van alle denominaties. In de donkere jaren van de vorige eeuw zijn de kerken een complete generatie kwijtgeraakt, maar nu zien we een enorme behoefte aan kinderbijbels. Kinderen komen thuis van de zondagsschool of het zomerkamp met Bijbelverhalen. Via de kinderen komen de kerken ook met de ouders in contact. Op Cuba wonen meestal drie generaties in één huis. Zelfs als er al een Bijbel is, is dat vaak niet genoeg: er zijn Bijbels nodig voor kinderen en jongeren."

"De Geest is hier aan het werk. Maar onze grote frustratie is dat we niet genoeg Bijbels hebben."

Montano bezocht in oktober een kerk vol kinderen. Ze waren wekenlang met de Bijbel bezig geweest en kregen nu een eigen kinderbijbel. "Je had moeten zien hoe blij ze daarmee waren."

5.000 Bijbels op één dag 
Waar de beide Cubanen het meest van onder de indruk zijn, is de enorme groei van de kerk en van hun werk. "We waren een keer op bezoek in het oosten van ons land, 700 kilometer van Havana. We werden verwacht bij een openluchtkerkdienst in een partycentrum. Toen we aankwamen, zaten er al 3.000 mensen te wachten. We hadden 3.000 Bijbels bij ons om te verspreiden en 2.000 voor de kerken, maar halverwege de kerkdienst waren alle 5.000 Bijbels al op. Er bleven maar mensen binnenstromen – ook veel niet-gelovigen. Die kwamen af op de muziek en de toespraken. Op een gegeven moment barstte er een stortbui los. We vroegen de mensen om naar huis te gaan en de volgende dag terug te komen, maar dat wilden ze niet. Ze wilden niet weg zonder Bijbel."

Politiecontrole 
Montano woont in Havana. "Toen ik daar op een zondag in mijn auto reed", vertelt hij, "hield een agent mij aan. Hij wilde mijn autopapieren zien en vroeg waar ik vandaan kwam. “Uit de kerk”, zei ik. “Oh, heb je dan een Bijbel voor me?” vroeg hij. “Natuurlijk”, zei ik en ik gaf hem er vijf, want ze waren met z’n vijven. Precies een week later haalde een motoragent met zwaailicht en sirene me in. Hij gaf een stopteken. Ik dacht al dat ik in de problemen zat en pakte mijn papieren. Maar de agent zei: “Nee nee, dit is geen controle – ik wil graag meer Bijbels!” Hij was een van de agenten aan wie ik een week eerder een Bijbel had gegeven. Iedereen thuis had erin gelezen en de buren wilden er ook graag een."

"Er wordt vaak gesproken over economische ontwikkeling en meer handel, maar wat Cuba vooral nodig heeft, is geestelijke groei."

De Bijbel verandert Cuba 
Een Bijbeltekst waar Ortega veel aan heeft, is Jesaja 40:8: gras verwelkt en bloemen vallen af, maar het woord van God houdt altijd stand. "Veel Cubanen zijn somber, gefrustreerd, zonder hoop. Ze zien politici en ideologieën komen en gaan. Maar Gods boodschap van liefde voor de wereld is blijvend en laat mensen opbloeien." Hij en Montano zien levens veranderen onder invloed van de Bijbel: "De economische situatie van veel Cubanen is niet best. Hun enige houvast is hun geloof.

Het mooiste cadeau dat je ze kunt geven is een Bijbel. Er wordt vaak gesproken over economische ontwikkeling en meer handel, maar wat Cuba vooral nodig heeft, is geestelijke groei. In rijke landen zijn veel mensen welvarend, maar worstelen ze met de zin van hun leven en zijn ze God kwijt. Cuba heeft de hoop uit de Bijbel nodig, maar ook Bijbelse waarden, zoals gemeenschapszin, stabiele gezinnen en onderlinge hulp. En die kennen we al, omdat we in een arm land wonen. Dat maakt dat Cuba vruchtbare grond is voor het evangelie."

Torenhoge verwachtingen 
De oprichting van het CBG is een historisch moment. In de jaren 1950 was er op Cuba een kantoor van het Amerikaans Bijbelgenootschap. Na de machtsovername door Fidel Castro in 1958 werd dat bestempeld als "winstgevende Amerikaanse onderneming" en moest sluiten. In 1983 werd een Commissie voor de Bijbel opgericht, die probeerde voor Bijbels te zorgen, in samenwerking met de UBS. Na veertig jaar is er eindelijk een volwaardig Bijbelgenootschap. "De verwachtingen aan ons adres zijn torenhoog", zeggen Daniel Ortega en Alain Montano. "De infrastructuur is onze eerste prioriteit: magazijnen en winkels openen, auto’s aanschaffen en personeel aantrekken. Ook werken we samen met de kerken en met andere Bijbelgenootschappen. Zo hopen we aan middelen te komen voor ons werk."

Op 25 december werd op Cuba een groot kerstconcert uitgezonden, georganiseerd door de kerken in het Nationale Theater.

Bovenstaand artikel verscheen op de site van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Meerartikelen

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Kees Postma
Column

Als kerkleider was ik te veel gaan vertrouwen op mijn eigen kwaliteiten

Het viel tegen. We konden er zelf niet veel aan doen trouwens. We waren zeker op de juiste plaats, maar op het verkeerde moment. Op het hoogtepunt van de zwangerschap van mijn vrouw Wieteke togen we aan het begin van de zomer, samen met onze tweejari

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Justina van Manen
Interview

Waarom de wijze waarop christenen het gesprek over abortus aangaan zo belangrijk is

“Abortus is de grootste schending van mensenrechten in onze tijd.” Dat stelt de Canadese auteur Justina van Manen. Ze schreef ‘In gesprek over abortus’, waarin ze praktische tips deelt over dit lastige gesprek met mensen die daar anders over denken.

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen