Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Verdieping23 april 2024 Ds. Henk Poot
Ds. Henk Poot
Christenen voor Israël

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op een dag hetzelfde zal gebeuren als bij de dorpen in het zuiden van Israël. Terroristische aanvallen op Israëlische burgers zijn toegenomen de laatste weken. De propagandamachine van Al-Jazeera, die de huiskamers van de Arabische buren elke dag binnenkomt, draait op volle toeren.

Steun aan Joodse dorpen
Het is waar: er zijn veel goede contacten tussen Joden en Arabieren, maar het is even waar dat overal de haat tegen alles wat Joods is sluimert en zomaar tot een uitbarsting kan komen. Sinds de Oslo Akkoorden zijn meer dan 1400 Joodse burgers vermoord door terreuraanslagen: kinderen op een schoolplein, in een kinderwagen, mensen onderweg, of wandelend in een natuurpark, wachtend bij een roadblock of bij de ingang van een benzinestation. Zonder te vragen wie ze zijn. Alleen omdat zij Joods zijn.

Wij steunen de dorpen van Judea en Samaria, omdat wij vinden dat Joden daar wonen mogen. Het land waarop zij gebouwd hebben, is al sinds eeuwen zogenaamd staatsland en de rest hebben zij van de eigenaars gekocht. Soms is dat omstreden, maar dan stelt de Joodse staat hen meestal in het ongelijk. Overigens wonen de Joden alleen in de zogenaamde C-gebieden, die bij de Osloakkoorden in 1993 aangewezen zijn als gebieden onder Joods bestuur. Het is voor de discussie overigens niet onbelangrijk om te noemen dat de PLO als onderdeel van die akkoorden beloofd heeft niet langer over ‘bezetting’ te spreken.

Het geestelijke hart van Israël
Wij steunen de Joodse inwoners van Judea en Samaria, omdat ook dit een deel van Israël is en niet het minste deel. Het is het geografische hart van het Heilige land, precies in het midden en op een tiental kilometers na doorsnijdt het Galilea en het noorden van Israël en het zuiden, het gebied ten zuiden van Jeruzalem en Tel Aviv.

Waarom zijn de Joden daar gaan wonen? Nu, niet om de ruimte en om de schone lucht, maar omdat juist daar de Bijbelse plaatsen liggen.

Maar meer nog dan dat: het is het geestelijke hart van het land Israël. Hier ligt Hebron in het zuiden met de graven van de aartsvaders en -moeders. In het noorden liggen de Gerizim en de Ebal, de berg van de vloek en van de zegen, waar ooit Jozua het land binnenkwam. In het zogenaamde hartland liggen Bethel en Shilo, het erfdeel van de zonen van Jozef en van Juda. Maar het belangrijkste toch wel is dat hier de Tempelberg ligt en de Olijfberg, waar de Messias komen zal. Hier ligt Sion, waar het Joodse volk eeuwenlang om gebeden en gesmeekt heeft: ‘Indien ik u vergete O Jeruzalem, zo vergete mij mijn rechterhand’ (Psalm 137). Het is het land van de profeten en de koningen. En het is het hart van her erfdeel van de Heere Zelf.

Waarom zijn de Joden daar gaan wonen? Nu, niet om de ruimte en om de schone lucht, maar omdat juist daar de Bijbelse plaatsen liggen die het volk zo zeer herinneren aan haar unieke geschiedenis en roeping als uitverkoren volk van God.

Hier, zeggen de profeten zal de Heere Zijn volk verzamelen als zij terugkeren uit de verstrooiing (Ez.34).

Betrokken bij Gods volk
Voor de goede orde: Sommige journalisten zeggen dat wij het Joodse volk helpen terug te keren omdat we daarmee de komst van Christus zouden bespoedigen. Nu is daar op zich niets mis mee, maar wij geloven dat de komst van Gods Koninkrijk in de handen van de Heere alleen ligt. We zijn wel dankbaar dat we, zoals God zegt, betrokken mogen zijn op de weg die de Heere met Zijn volk gaat op weg naar de vervulling van al Zijn beloften (Jesaja 60:4).

Het is overigens een leugen en ook misbruik van het internationale recht om te zeggen dat Israël zijn burgers gedwongen heeft daar te gaan wonen. Het zogenaamde internationale recht spreekt hierover terugkijkend op nazi-Duitsland die zijn burgers dwong in de veroverde gebieden van Polen en Tsjechië te gaan wonen. De waarheid is dat Jordanië in 1948 de zogenaamde Westbank veroverde en daar de Joodse dorpen vernietigde. Toen Israël het bevrijdde in de Zesdaagse oorlog, heeft Israël het gebied aangeboden aan Jordanië in ruil voor vrede. Toen die er niet kwam maar wel een nieuwe oorlog in 1973. Toen zijn de eerste nederzettingen er gekomen.

Voor ons zijn de beloften van God en wat de Heere uitspreekt over dit deel van het beloofde land geen woorden die achterhaald zijn.

Gods beloften
Waarom helpen wij de Joodse inwoners van Judea en Samaria? Voor ons zijn de beloften van God en wat de Heere uitspreekt over dit deel van het beloofde land geen woorden die achterhaald zijn. de Heere vervult wat Hij belooft. Wij geloven niet dat we als kerk Jeruzalem en Israël achter ons kunnen laten alsof het er allemaal niet toe doet. De Bijbel spreekt erover als het erfdeel van de Heere. En we lezen dat God in gloeiende ijver voor Jeruzalem ontstoken is.

Wij steunen Judea en Samaria ook omdat dit een belangrijke tijd is waarin openbaar wordt waar we als christenen staan. Het is waar dat het evangelie voor veel Joden een struikelblok is maar wat even waar is, is dat Israël voor veel christenen een struikelblok is. We bevinden ons nu in één van de tijden waarin God aan de gelovigen uit de heidenen vraagt: ‘Adam, mens van Mij, waar ben je?’. Dit is de tijd waarin we ons niet verschuilen moeten, onzichtbaar moeten maken omdat we bang zijn voor onze reputatie of naam, of omdat we misschien niet acceptabel meer zijn voor een wereld zonder de enige en ware God.

We steunen de Joden, ook in Judea en Samaria, tegen de oppositie van de wereld in.
We staan naast hen als ze verguisd worden en we draaien ons niet om!

Ondanks tegenstand
We weten dat we op de weg van het geloof te maken krijgen met de tegenstand van de machten, de overheden, de geestelijke boosheden in de hemelse gewesten. We strijden niet tegen vlees en bloed. De overste van de wereld is ook de meester van de leugen. En we zien het en horen het voor onze ogen en oren gebeuren. Woorden die tegen Israël worden ingebracht staan vol met leugens en halve waarheden.

Het is ‘knap’ om telkens weer woorden te vinden als bezetting, kolonisten en genocide. Als het om het laatste gaat: Bij andere oorlogen zoals tegen de Taliban en Isis vielen ook burgerslachtoffers te betreuren. Waarschijnlijk meer dan nu. Terecht werd daar niet het woord genocide gebruikt. Nu wel en niet zomaar: Het is een nauwelijks verhulde verwijzing naar de Holocaust. Alsof Joden nu hetzelfde doen. Terwijl iedereen weet dat Hamas al zijn krijgers ‘gemakshalve’ bij de burgerslachtoffers telt en de P.A. hetzelfde doet door de terroristen die door de IDF in Jenin en Nablus geëlimineerd worden op het conto schrijft van de kolonisten.

We zijn niet tegen Palestijnen maar zijn er wel tegen als zij op school leren Joden te haten en er op uit zijn om Joden te doden.

Ik hoor mensen spreken over ‘‘from the river to the sea, Palestine will be free’ en daarmee zeggen dat niet alleen Judea en Samaria maar heel Israël gezuiverd moet worden van Joden. Ik hoor het journaille nooit over de 23 Joden die vermoord zijn in Itamar of de automobilisten die in Huwara van de weg zijn afgeschoten. Over antisemitisme gesproken. Een enkele keer en dan viel het woord kolonist, alsof geen mens maar een inhumaan wezen was opgeruimd.

Ik lees hoe men verhullend spreekt over Oost-Jeruzalem, alsof het niets met God en Israël te maken heeft. God wordt sowieso verzwegen. Ik hoor ze spreken over Palestina, alsof het spreken over Judea en Samaria een onjuiste benaming is van het gebied. Terwijl het omgekeerde waar is. De naam Palestina kreeg het van de Romeinen, verwijzend naar de erfvijanden van het Joodse volk, de Filistijnen. En neem de aanduiding ‘kolonisten’, alsof de Joden er nieuwkomers zijn en er een tijd geweest is waarin er geen Joden woonden in Jeruzalem en in de rest van het Heilige Land.

We laten hen niet alleen staan
Waarom steunen wij de Joodse nederzettingen? Omdat we ertegen zijn dat Arabieren er wonen in hun eigen dorpen? Natuurlijk niet. De Arabieren hebben er hun eigen dorpen en steden als Jenin en Ramallah, autonoom, met hun eigen bestuur en president en broodnodige ‘politiemacht’. En we hebben gemerkt dat zij het zijn die de Joodse dorpen en steden daar helpen bouwen en hoe veel van hen lijden onder hun eigen bestuur. We zijn niet tegen Palestijnen maar zijn er wel tegen als zij op school leren Joden te haten en er op uit zijn om Joden te doden.

Waarom steunen wij de Joden in Judea en Samaria? Omdat wij geloven in de onverbrekelijke trouw van God aan Zijn Woord.

Is het de journalisten trouwens nooit opgevallen dat Arabische dorpen geen veiligheidscamera’s nodig hebben en geen hekken en poorten om hun nederzettingen hebben. Wie de recente geschiedenis kent, weet dat Israël herhaaldelijk aangeboden heeft om land op te geven voor vrede. Eén keer zelfs 95 procent van de zogenaamde Westbank. Maar die zou ook moeten weten dat de leiding van de Palestijnse Autonomie in een toekomstige staat geen Joden duldt. En dat alles terwijl in de rest van Israël twee miljoen Arabieren wonen die dezelfde rechten hebben.

Waarom steunen wij de Joden in Judea en Samaria? Omdat wij er tientallen keren geweest zijn en de Joden daar in de ogen gekeken hebben. We hebben geproefd hoe lief zij het land hebben als het erfdeel van de Heere. Als zij wijngaarden planten en wegen aanleggen spreken zij over de verlossing van het land en een heiliging van de Naam van God. We hebben gezien hoe zij in shalom willen samenleven met de Arabieren om hen heen en hoe dat ook vaak gebeurt. Ze hebben ons gevraagd om met hen te bidden en uit Gods woord te lezen. Ze hebben ons genodigd aan de sabbatstafel en ze hebben hun kinderen verteld, zoals de eerste keer dat ik bij een settler kwam, dat dit mensen zijn die hen niet haten.

Waarom steunen wij de Joden in Judea en Samaria? Omdat wij geloven in de onverbrekelijke trouw van God aan Zijn Woord en omdat wij geloven dat Israël Zijn erfdeel is en dat het niet gebroken mag worden (Joël 2 en 3).

Waarom steunen wij de Joden in het hart van Israël? Omdat we hen niet alleen laten staan. We keren hen onze rug niet toe. Te lang en te veel hebben wij de zusters en broeders van de Koning der Joden verraden of ons in een woordeloos stilzwijgen gehuld.

Ds. Henk Poot spreekt als Israëlpredikant in heel Nederland over Gods plan met Israël. Bovenstaand artikel verscheen op de website van Christenen voor Israël en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta

Ds. Yme Horjus
Verdieping

‘Zonde’ is in veel kerken geen populair onderwerp

Ik hoorde een ouderling van een gemeente eens zeggen: “ik heb méér met het woord ‘gebrokenheid’ dan met het woord ‘zonde’”. Je kunt dit geluid vaker horen!  In de christelijke wereld lijkt er een voorkeur te zijn ontstaan om meer uit te gaan van ‘geb

depressief
Nieuws

Refoweb-vragensteller is depressief: 'Het lukt mij niet meer om te bidden'

'Het lukt mij niet meer om te bidden en om me in de Bijbel te verdiepen. Ik ben er te moedeloos voor. Ik ben al jaren depressief en wil niet meer leven. In de Bijbel staat dat God kan helpen als je Hem aanroept. Maar wat als ik het niet kan? Is het d

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Soedanese vlag
Nieuws

Onbekende man laat Bijbel achter bij Soedanese moslim die zich vervolgens bekeert

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Sudan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Nadat de reiziger vertrekt, stuit Nural

Jakob en Jan
Video

Leiderschap en nalatenschap zijn volgens Jakob en Jan met elkaar verbonden

In de serie Jakob & Jan gaan Jan Pool en Jakob van Wielink – twee ervaren mannen in het werken met en voor leiders – in gesprek over leiderschap. Hoe kunnen leiders in kerk, organisaties en samenleving groeien in gezond leiderschap? Wat zijn thema’s

Stichting Present
Nieuws

Stichting Present ziet aantal vrijwilligers fors groeien

In 2023 hebben 52.777 mensen zich via Stichting Present ingezet voor 83.217 mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit betekent een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen het ging om 44.930 vrijwilligers en 63.363 hulpontvangers

DIEN
Video

Nieuwe christelijke artiest DIEN (26) brengt eigen EP uit: 'Omarm mij'

'Omarm mij', zo heet de nieuwe EP die de christelijke artiest Dinant (26), bekend onder de artiestennaam 'DIEN', onlangs uitbracht. Met een eigentijdse Nederlandse stijl weerspiegelt DIEN zijn geloof en band met God door in zijn moedertaal te zingen.

Meerartikelen

Maria Korpershoek
Boekfragment

De reformatorische gezindte heeft goud in handen

De kerk was groot en stil en vervulde me altijd met ontzag en eerbied. Ik hield van de kerk. Niet dat ik het als kind altijd prettig vond dat de diensten zo lang duurden, maar voor mij was het er warm en veilig. En vooral: God was daar! Ik wilde bij

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Anja Haga
Opinie

De extreme flanken bedreigen onze vrijheid in Europa

De extreme flanken in Europa roepen serieuze zorgen op over het behoud van vrijheid, democratie en mensenrechten binnen de Europese Unie. Als ChristenUnie zijn we vastbesloten om op te komen voor deze fundamentele waarden en om ons te verzetten tegen

Ds. Jan-Martin Berghuis
Preekverslag

Ds. Jan-Martin Berghuis schrikt van polarisatie: “Wees geen toeschouwer in Gods koninkrijk”

“We spreken over elkaar in oneliners. Hoe er binnen en buiten de kerk over elkaar wordt gesproken doet mij pijn. Jezus doorbreekt karikaturen. Doen wij dit ook?” Aan de hand van de oorlog in Gaza en de verkiezingszege van de PVV deelt dominee Jan-Mar