Pim werd vanuit Zeeland geroepen om God te dienen in Ethiopië

God9 juli 2020
Pim Marijs

“We zien een erg grote honger naar Bijbels en Bijbels onderwijs onder jongeren in Ethiopië. En we staan er elke keer weer verwonderd van hoe God mensen op ons pad brengt.” Nadat Pim Marijs in Zeeland opgroeide in een fijn, christelijk gezin, voelde hij zich door God geroepen om als zendeling aan de slag te gaan. In het Afrikaanse land Ethiopië maakt hij bijzondere dingen mee. Met CIP.nl deelt hij een aantal indrukwekkende ervaringen. Ook vertelt Pim over de impact van de coronacrisis.

Hoe kwam het Evangelie bij jou tot leven en is je roeping naar Ethiopië tot stand gekomen?
“Ik ben opgegroeid in een fijn christelijk gezin in Zuid-Beveland, Zeeland. Daar voelde ik me al vanaf kinds af aan aangetrokken door het geloof. Het evangelie kwam al vroeg tot leven voor mij als kind. Door werkzaamheden van mijn vader en mijn opa in de lokale zendingscommissies, kwam ik al snel in aanraking met het begrip ‘zending’. Ik was nog erg jong toen ik voelde dat God me riep voor de zending. Ik had op dat moment nog niet zoveel idee wat de zending precies inhield, maar ik was overtuigd dat ik daarin werd geroepen. Ik wilde het evangelie brengen op plaatsen waar mensen Jezus nog niet kennen.

Toen ik na de havo een studiekeuze moest maken, heb ik gekozen voor de landbouw, omdat ik geloofde dat ik het werk in deze sector kon combineren met zendings- of evangelisatiewerk. Ik heb me met de studie gericht op internationale landbouw, omdat ik geen toekomst zag voor mezelf in de Nederlandse landbouw. Door mijn studie kwam ik in verschillende landen terecht en uiteindelijk heb ik in 2009 een stage gedaan in Ethiopië.

Ondertussen had ik ook mijn huidige vrouw ontmoet. Gerdine is opgegroeid in Nigeria in een zendingsgezin. Ze voelde ook de roeping om weer terug te gaan naar Afrika. We zijn in mei 2010 getrouwd en hebben in oktober een reis gemaakt naar Ethiopië. Tijdens ons bezoek aan Ethiopië kreeg ik een baan aangeboden in de landbouw. We hebben toen besloten te verhuizen naar Ethiopië. We hebben voor verschillende projecten mogen werken en zo ervaring opgedaan. Onze visie vormde zich steeds meer en we werden steeds meer geleidt naar kerk- en evangelisatiewerk in combinatie met ontwikkelingswerk. Door het leven en werk in Ethiopië werd mijn geestelijke leven steeds meer verdiept, werd mijn roeping in Gods koninkrijk steeds duidelijker en kreeg ik het verlangen voor meer theologische onderbouwing en ben ik een theologiestudie begonnen, met afstandsonderwijs.”

Op welke manier maken jullie het Evangelie zichtbaar? Heb je daar een concreet voorbeeld bij?
“In afgelopen jaren hebben we verschillende activiteiten opgezet. We hebben op dit moment inloophuizen op twee locaties, waar we verschillende sociale projecten draaien. Zo ondersteunen we daklozen, alleenstaande moeders en gehandicapte en kwetsbare kinderen.

Ook werken we samen met een lokale kerk aan verschillende activiteiten op het gebied van evangelisatie en kerkondersteuning. Zo mogen we veel Bijbels verspreiden, geven we kerkleiders training op verschillende onderwerpen, ontwikkelen en vertalen we christelijke literatuur, zoals een kinderbijbel.

"Ons jongste zoontje werd ook met complicaties geboren waarbij moeder en kind beiden hadden kunnen overlijden, ook toen heeft God leven gespaard!"

Samen met ons lokale team hebben de Kijk- en Luister bijbel van Laura Zwoferink vertaald in de Amhaarse taal en is deze gedrukt en wordt binnenkort verscheept naar Ethiopië.”

Kun je aan de hand van een indrukwekkende ervaring delen hoe je God in de afgelopen tien jaar in Ethiopië aan het werk hebt gezien?
“We zien Gods werk dagelijks om ons heen. In bescherming op de gevaarlijke weg bijvoorbeeld. Twee jaar terug kregen we met onze auto een ongeluk en lag de auto op z’n kant. We waren allemaal ongedeerd, God spaarde ons hierin. Verder ervaren we dat God heel dichtbij is en juist op de momenten waarin je van andere kanten geen hulp kunt krijgen of verwachten. Onze oudste dochter werd met een spoedkeizersnee geboren in een lokaal ziekenhuisje waar geen couveuse was, ze was net aan twee kilo. God heeft haar gespaard en ze is een gezonde dochter van 9 jaar nu. Ons jongste zoontje werd ook met complicaties geboren waarbij moeder en kind beiden hadden kunnen overlijden, ook toen heeft God leven gespaard! Er waren situaties waarbij we nog één dag hadden om een verblijfsvergunning rond te krijgen, of anders moesten we die avond het land uit. Tegen sluitingstijd van het overheidskantoor konden we alleen nog maar bidden, en opeens kwam er een medewerker die het process doorzette voor ons en we de verblijfsvergunningen toch nog kregen. God heeft al zoveel wonderen in ons leven en werk hier gedaan dat het er teveel zijn om op te noemen! Het leven is hier niet altijd makkelijk en we hebben in de afgelopen tien jaar al heel wat tegenslagen gehad. Maar altijd bleef God getrouw.
Onze visie is om Gods Naam te zien verheerlijkt worden in de mensen om ons heen in Ethiopië.


Het lokale team van Pim Marijs

Het is een zegen en enorme bemoediging als we vruchten op het werk mogen zien! Zo kwamen we een keer in contact met een meisje van 23 met een dochtertje van 8. Ze zijn beiden HIV positief en hebben een verdrietige geschiedenis. Ze groeide op in een streng Ethiopisch Orthodxe gezin en was erg fel tegen het protestantse geloof. Na intensief begeleiden door ons en ons team zagen we het meisje opbloeien. We zien dat God in haar leven werkt doordat ze meer open staat voor het evangelie en nu mag ze één van onze medewerkers zijn. Ze is meer gedreven dan wie dan ook en zet zich volledig in, en mag ook getuigen van Gods liefde in haar leven!

We zien een erg grote honger naar Bijbels en Bijbels onderwijs onder jongeren in Ethiopië. We zijn zo dankbaar dat we hierin kunnen ondersteunen, door Bijbels te kunnen geven. De mensen zijn zo ontzettend blij om na al die jaren uiteindelijk een eigen Bijbel in handen te hebben.

We staan er elke keer weer verwonderd van hoe God mensen op ons pad brengt. Aangrijpende verhalen van mensen die hun weg vonden naar Addis Alem. Evangelisten die dagenlang onderweg zijn om een aantal Bijbels op te halen, gehandicapte kinderen die thuis op de grond op een matje lagen en nog nooit uit huis waren geweest, lokale kerken waar nog nooit een training was gegeven voor zondagsschoolmedewerkers, kinderen van 12 die nog nooit naar school zijn geweest, kerkleiders die geen enkele vorm van opleiding hebben gehad, zwangere moeders die hun kinderen voor adoptie weg willen geven omdat ze geen toekomst meer zien en ons op straat aanspreken en ga zo maar door.”

"Natuurlijk is er altijd al nood geweest in Ethiopië, maar deze nood hebben we in de afgelopen tien jaar nog niet meegemaakt. Zoveel hulpaanvragen en zoveel nood."

Ondanks het coronavirus hebben jullie besloten om in Ethiopië te blijven. Waarom en hoe gaat het met je vrouw?
“In de eerste plaats zien we Ethiopië als ons thuis. Natuurlijk hebben we in Nederland wel een bepaalde basis en veel familie en vrienden wonen. Maar we voelen ons meer thuis in Ethiopië dan in Nederland. God heeft ons hier een plek gegeven. Dit speelt zeker mee in de beslissing om hier te blijven. We weten dat de gezondheidszorg hier een stuk slechter is dan in Nederland. Al moeten we zeggen dat God ons in het verleden heeft laten zien boven de gezondheidszorg te staan, door keer op keer ons te helpen wanneer we problemen hadden mbt de gezondheid. En als God ons roept, geloven we dat Hij ook bij ons blijft, waar we ook zijn.

Juist nu in tijden van crisis voelen we de roeping om mensen te ondersteunen waar mogelijk. Juist nu in deze tijden is hulp zo hard nodig voor de mensen om ons heen. De kwetsbare mensen zijn door deze situatie alleen maar meer kwetsbaar geworden. En gelukkig kregen we ook middelen om deze steun te kunnen geven.

We werden onlangs wel opgeschrikt toen Gerdine ziek werd en de klachten erg leken op corona. We hebben toen contact opgenomen met het gezondheidscentrum. Ze werd toen samen met Jafeth (onze jongste) en onze hulp, met haar zoontje (die ook dezelfde klachten hadden) opgenomen in het quarantine-centrum. Ze heeft daar vijf dagen gezeten, totdat de resultaten van de test negatief bleken. Gelukkig zijn ze erna redelijk snel opgeknapt. Wel werden de feiten duidelijk dat het systeem erg slecht functioneerd en er erg weinig expertise is in de gezondheidszorg.

Op dit moment gaan de officiële getallen van de coronapatiënten wel hard omhoog. Toch zijn er meer slachtoffers door de economische gevolgen dan door het coronavirus. Mensen komen langs de poorten om te vragen voor een broodje of wat enjera (het lokale voedsel). Kinderen in kapotte kleren en smoezelige gezichtjes die bedelen om oud ijzer om in te ruilen voor geld. Moeders die hun kinderen willen geven omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen en geen eten meer in huis hebben. Een jonge moeder die flauw viel toen ze opstond van bed toen we haar opzochten, omdat ze de hele dag geen eten op had, er stonden inderdaad lege pannetjes in haar kleine woon- en slaapkamertje. Natuurlijk is er altijd al nood geweest in Ethiopië, maar deze nood hebben we in de afgelopen tien jaar nog niet meegemaakt. Zoveel hulpaanvragen en zoveel nood. Dat gaat ieders menselijk kunnen te boven!”

Lees hier meer over het werk van Pim en Gerdine Marijs.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on